Video: Suzuka z pohledu pneumatik a srovnání silničních a F1 pneumatik

Video: Suzuka z pohledu pneumatik a srovnání silničních a F1 pneumatik

Podívejte se na dvě videa z dílny Pirelli. Oficiální dodavatel pneumatik formule 1 přiblížil okruh v Suzuce ze svého pohledu a vysvětlil, jaké jsou rozdíly mezi závodním a silničním obutím.

Okruh v Suzuce z pohledu pneumatik

Japonsko, Suzuka: s 5 807 metry a 53 koly závodění je to proměnlivý okruh s širokou škálou zatáček, rovinek, brzdných úseků a ostrých vraceček – to znamená jeden z nejnáročnějších testů pneumatik.

Esíčka
Jde o sérii zatáček, které se projíždějí vysokou rychlostí. Pneumatiky jsou podrobeny neustálému příčnému přetížení, čemuž na samotné úrovni adheze odolávají boční stěny pneumatik. Ty musí jezdci poskytnout dobrý vjezd do zatáčky, přesnou jízdu a příčnou přilnavost. Současně musí být pneumatiky schopny se rychle adaptovat na různé typy asfaltu, který je méně abrazivní, ale nenabízí příliš velkou úroveň přilnavosti.

Zatáčka Spoon má konstantní poloměr. Při rychlosti 180 km/h dosahuje příčné přetížení 2,5G, které je doprovázeno dopředným přetížením 2G, neboť auto akceleruje ze zatáčky. To klade vysoké nároky na materiál a strukturu pneumatiky.

Zatáčka 130R je jednou z těch nejslavnějších a nejrychlejších. Pilot do ní přijede rychlostí 310 km/h při zařazeném sedmém rychlostním stupni. Je to dlouhá zatáčka s vysokou úrovní přilnavosti, což jezdcům umožňuje projíždět ji naplno. Pravá přední pneu je zatížena silou odpovídající 1 000 kg – přitom musí udržet auto v závodní stopě a odolat velkým příčným silám.

Závěrečná šikana se skládá s úzkých pravoúhlých zatáček. Startovní pole přivede při aplikaci plného výkonu motoru na cílovou rovinku.


Srovnání silničních a F1 pneumatik

Oddělení výzkumu a vývoje Pirelli předává každodenním motoristům zkušenosti získané na závodní dráze. Jak ale funguje formulová pneumatika? A jaké jsou charakteristiky silniční pneumatiky?

Závodní PZero pneumatika je širší než běžná silniční a má extrémně tuhou vnitřní strukturu a vysoké rameno. Silniční pneumatika je oproti tomu charakterizována hlubokým vzorkem běhounu a tvrdou směsí za účelem dosažení vysoké životnosti. Silniční pneumatiky vydrží několik tisíc kilometrů, zatímco závodní pneumatika kolem stovky – ale maximálně emotivním a intenzivním způsobem.

Na mokré vozovce odvede závodní pneumatika přibližně 60 litrů za sekundu. Vzorkování běhounu a široké drážky zajistí efektivní odvod vody. Měkký materiál a aerodynamické zatížení zajišťují vysokou přilnavost i při vysokých rychlostech, suchou kontaktní plochu a absolutní jezdcovu kontrolu nad autem. Silniční pneumatika odvede přibližně 13 litrů vody za sekundu – tento objem zajišťuje skvělou bezpečnost pro jakýkoli typ auta.

Silniční pneumatika dokáže v zatáčkách zvládnout přetížení 1G a nabízí potřebný komfort a bezpečnost. PZero pneumatika je naopak navržena pro maximální výkon za účelem dosažení velké přilnavosti a vysokých rychlostí – boční přetížení dosahuje až 4G. To je čtyřnásobek toho, co vydrží silniční pneumatika, a to díky provozní teplotě přesahující 100° C, která maximalizuje přilnavost k povrchu vozovky.

Skvělá přilnavost vyniká zejména při brzdění. Silniční auto generuje až 1G podélného přetížení, vůz formule 1 5G. Z rychlosti 330 km/h dokáže zpomalit na 80 km/h během tří sekund.

Úžasná přilnavost pneumatik, které byly navrženy specificky pro účely závodění, umožní autu maximálně využít výkonu a možnosti akcelerace. Silniční auto zrychlí z 0 na 60 km/h za přibližně 2,5 sekundy. Za stejnou dobu dosáhne formule rychlosti 100 km/h. Obě auta svou rychlost v dalších pěti sekundách zdvojnásobí. Rozdíl ve výkonech, přilnavosti a příčném držení je tak výrazný, že pouze závodní pneumatika je natolik efektivní, že se dokáže vypořádat s nároky na ni kladenými.

Doporučujeme

Články odjinud