Video: Okruh ve Valencii z pohledu pneumatik

Video: Okruh ve Valencii z pohledu pneumatik

Podívejte se, jaké nároky klade na pneumatiky Pirelli městský okruh ve Valencii, který městský tak docela není. Vysoké teploty slibují napínavou podívanou.

Valencie
Jedná se o příležitostný okruh na silničním asfaltu, se střední až nízkou úrovní pogumování. Neustálé zrychlování a brzdění si žádá unikátní kombinaci přilnavosti a stálosti.

Zatáčka č. 5
Vyskytuje se zde důležitá brzdná zóna na hrbolatém povrchu, což auto destabilizuje. Změna druhu asfaltu na mostě a trvalé hrboly si žádají vysokou úroveň přilnavosti pro zajištění dobrých jízdních vlastností a ideální závodní stopy při akceleraci, kde se využito veškerého výkonu motoru.

Kombinovaná sekce
Zatáčka č. 15 se jeden naplno, generuje jak podélné tak příčné přetížení, které velmi namáhá materiál i konstrukci pneumatiky.

Na rovince vozy dosahují rychlosti 315 km/h a sedmý rychlostní stupeň. Během přímého brzdění je dosaženo přetížení 5G a auta zpomalí na dvojku a rychlost 75 km/h. To skrze přední pneumatiky žene velké množství energie, které navíc musí hned začít zatáčet.

Poslední kombinace zatáček se jede při rychlosti 290 km/h. Přední pneumatiky musí nabídnout maximální možnou přesnost jízdy, aby se auto udrželo v závodní stopě.

V náročné brzdné zóně zpomalí vozy z rychlosti 310 km/h na 60 km/h na délce 130 metrů. Přetížení dosahuje hodnoty 5,2 G s velkým rizikem zablokování kol. Asfalt je stejný, jaký lze najít na běžných silnicích, a je také zaprášený. Nejvhodnější pneumatiky pro tyto podmínky jsou měkká a střední, které na okruh Pirelli přiveze. Zajišťují dostatek přilnavosti a lepší průběh opotřebení na velmi náročné španělské trati.

Doporučujeme

Články odjinud