Video: Okruh v Silverstonu z pohledu pneumatik

Video: Okruh v Silverstonu z pohledu pneumatik

Podívejte se, jaké nároky klade na pneumatiky velmi rychlý Silverstone. Jeho vlastnosti a chladné počasí připraví týmům nové výzvy.

Okruh je velmi náročný na pneumatiky, protože je kombinací pomalých zatáček a rychlých oblouků.

Příčné přetížení působí na pneumatiky velmi dlouhou dobu a velmi tak zatěžuje vnitřní strukturu pneumatiky. Ta musí extrémním silám odolat.

Zatáčky číslo 6 a 7

Auto brzdí hluboko do zatáčky z rychlosti 250 km/h na 95 km/h. Na přední pneumatiky působí kombinace příčného i podélného přetížení, což si žádá maximální úroveň přilnavosti.

Změna trajektorie rychle přenáší zatížení na vnější pneumatiky, které musí zaručit jak ovladatelnost tak trakci pro zajištění co nejlepší akcelerace ze zatáčky pod plným plynem.

Zatáčka číslo 9 se projíždí rychlostí 290 km/h, což generuje obrovské přetížení 5G.

Auta na nejrychlejší rovince dosahují maximální rychlosti 300 km/h a pak se jezdci připravují na rychlou sekvenci zatáček.

Zabrzdí, zatočí a během dvou sekund najedou do zatáčky při rychlosti 200 km/h. Aerodynamické síly, přetížení a nerovnost povrchu si od pneumatik žádají mechanickou přilnavost, přičemž její teplota dosahuje 110 °C.

Pirelli pro agresivní a hrbolatý povrch v Británii zvolilo měkkou a tvrdou směs pneumatik. Tato volba nabízí nejlepší kombinaci výkonu a životnosti a nejlépe se vyrovná s nároky okruhu v Silverstonu.

Doporučujeme

Články odjinud