Video: Okruh v Montrealu z pohledu pneumatik

Video: Okruh v Montrealu z pohledu pneumatik

Podívejte se, na co všechno se muselo Pirelli připravit, když vybíralo pneumatiky pro Grand Prix Kanady. Na okruh přiveze super měkkou a střední směs.

Kanada, sedmý závod šampionátu.

Vzhledem k chladnému počasí, pro tuto část roku netypickému, jsme zvolili střední a superměkkou směs. Oproti loňskému výběru je to změna, před rokem se totiž jelo na měkkých a superměkkých pneumatikách.

Montreal není klasickým permanentním okruhem, v průběhu roku se tu příliš nejezdí.

Na začátku víkendu a zejména v pátečních volných trénincích je tak trať velice „zelená“ a je pokrytá jen velmi slabou vrstvou gumy.

V průběhu víkendu se asfalt postupně pogumovává, ale když je vrstva gumy příliš malá, zvyšuje se riziko drolení pneumatik.

O co se vlastně při drolení jedná?

Může k němu dojít ve chvíli, když se pneumatiky použijí ve chvílích, kdy je na ně kladena velká zátěž před tím, než se zahřejí na optimální teplotu.

Příliš studený povrch pneumatiky nedokáže poskytovat požadovanou úroveň přilnavosti. Guma tak po trati klouže, čímž se vytváří mezi asfaltem a běhounem značné tření. Na pneumatice kvůli tomu vznikají vlnkovité vzorky, které zvyšují opotřebení.

K tomuto stavu dochází nejvíce na okruzích, které jsou podobné právě Montrealu, který na pneumatiky klade velkou podélnou zátěž. Za tu může tvrdé brzdění a akcelerace z pomalých zatáček.

Jakmile se pneumatika začne drolit, je velmi těžké to zastavit. Pro jezdce je tím pádem klíčové se o pneumatiky dobře starat, a to hlavně v prvních kolech, kdy se směs teprve zahřívá.

Doporučujeme

Články odjinud