Video: Okruh v Barceloně z pohledu pneumatik

Video: Okruh v Barceloně z pohledu pneumatik

Podívejte se, na co všechno se muselo Pirelli připravit, když vybíralo, jaké směsi pneumatik přiveze týmům do Španělska.

Barcelona, pátý podnik mistrovství světa vozů formule 1. Pirelli sem přiveze tvrdé a středně tvrdé pneumatiky – nejlepší možná volba pro okruh, který má od všeho něco. Rychlé sekce se tu střídají s pomalejšími a techničtějšími zatáčkami. Asfalt je tu poměrně drsný, na pneumatiky působí velká energie. Nejvíce pracují levé pneu, jelikož nejnáročnější zatáčky okruhu jsou pravotočivé.

Právě proto jsou v Montmelu tradičně opotřebovanější levé pneumatiky.

Jak ale Pirelli vůbec měří míru opotřebování?

Odpověď leží v RTS – závodním systému pneumatik. Jedná se o unikátní software, který představuje něco jako „pas“ každé pneumatiky. V reálném čase informuje o každé změně, která nastane.

Před zhodnocením opotřebování inženýři Pirelli použité pneumatiky očistí pomocí špachtlí a přístrojů podobných fénům na vlasy. Cílem je, aby na běhounu nezůstaly žádné nečistoty.

Do jedné ze šesti dutin v pneumatice je zavedena sonda, která změří hloubku a množství zbylé gumy. Tato sonda je propojena s RTS, takže při měření hloubky počítač dokáže graficky zobrazit profil opotřebení dané pneumatiky.

Jakmile jsou nasbírána všechna data všech použitých pneumatik, dokáže RTS jednotlivé týmy informovat s aktuální předpovědí délky použitelnosti pneumatik a porovnat průměrné hodnoty ostatních týmů. Také podává, v jakých typických podmínkách je pneumatika použitelná.

Tato data jsou pro týmy extrémně důležitá, neboť na základech informací o výdrži pneumatik a počtu zastávek staví své závodní strategie.

Doporučujeme

Články odjinud