Video: Okruh v Abú Zabí z pohledu pneumatik

Video: Okruh v Abú Zabí z pohledu pneumatik

Prohlédněte si video Pirelli, ve kterém vám Mario Isola vysvětlí, co všechno čeká na pneumatiky na okruhu Yas Marina.

Abú Zabí je jednou z nejzvláštnějších velkých cen v sezoně. Jedná se o jediný závod, který se koná při západu Slunce. Znamená to, že v jeho průběhu se snižují teploty trati i vzduchu.

Startovní procedura probíhá pozdě odpoledne a šachovnicovou vlajkou je odmáváno večer. Za dvě hodiny se asfalt ochladí o 15 stupňů, ze 45 na 30. Konečná teplota asfaltu se tak rovná teplotě vzduchu. Na většině závodů, kde se startuje brzy odpoledne, je asfalt obvykle mnohem vyhřátější než vzduch.

Jaký vliv má vlastně teplota na chování pneumatik? Aby dobře fungovaly, potřebují směsi pracovat v optimálním teplotním rozpětí. Faktory, které ho ovlivňují, zahrnují teploty vzduchu a asfaltu. Ty mohou běhoun ohřívat, ale i ochlazovat. Za chladného počasí je obtížnější uvést pneumatiky do provozní teploty, a tím pádem roste i vzdálenost, kterou je potřeba ujet před tím, než začnou poskytovat ideální přilnavost. Horké počasí naopak může pneu přehřívat. Po dosažení určité teploty už obutí nedokáže správně plnit svou funkci.

Proměnlivost vnějších teplot působí na termální degradaci pneumatik, která je vyšší za teplého počasí. Všichni inženýři jednotlivých stájí tyto proměny berou v potaz při vymýšlení strategií o tom, v jakém pořadí budou směsi v závodě nasazeny.

Aby bylo možné degradaci omezit, zvolilo Pirelli pro Abú Zabí středně tvrdou směs P Zero Bílá společně s měkkou směsí P Zero Žlutá. Tyto pneumatiky jsou navrženy pro široké využití a dobře se přizpůsobují lokálním podmínkám a charakteristikám trati.

Doporučujeme

Články odjinud