Video: Okruh Buddh z pohledu pneumatik

Video: Okruh Buddh z pohledu pneumatik

Podívejte se na video, ve kterém Pirelli vysvětluje, co všechno muselo zvážit při volbě pneumatik pro letošní Grand Prix Indie.

Namaste. Nacházíme se na okruhu Buddh, kde se odehraje předposlední asijský závod v sezoně.

Pneumatiky i vozy tu musí čelit vysokým teplotám a náročným zatáčkám, mezi nimiž vyčnívá zatáčka číslo 10, ale i značnému převýšení, které na pneumatiky působí velkou vertikální silou.

Pirelli se na nástrahy této trati pokusí odpovědět kombinací střední a měkké směsi. Jedná se o odlišné pneumatiky z pohledu odolnosti a rychlosti. Představují ideální volbu pro zlepšení show a vymýšlení rozličných strategií.

Trať Buddh je známá hlavně svou téměř kilometrovou rovinkou a také velmi dlouhou boxovou uličkou – ta měří téměř 600 metrů. Znamená to, že při zastávce v boxech dochází k velkým časovým ztrátám. Ty jsou nyní, kdy byla maximální rychlost v boxech snížena ze 100 na 80km/h, ještě výraznější. Taktika týmů a rozhodování o počtu zastávek v boxech budou pro posun polem kupředu klíčové.

Jak se ale dá počet zastávek předpovědět?

Je to provedeno na základě studia dat o rychlosti i opotřebení, která jsou nasbírána ve volných trénincích, zejména těch pátečních. Každý vůz má svá specifika, čili je vhodné dvě dostupné směsi využít tím způsobem, který poskytuje výhodu oproti konkurenci.

Týmy mají k dispozici komplexní software, který jim společně se zmiňovanými informacemi pomáhá sestavit tu nejlepší strategii. V neděli hrají roli i faktory jako počasí a teploty. Provoz na trati a neplánovaný výjezd safety caru ale mohou všechny kalkulace znehodnotit. Z tohoto důvodu je potřeba mít strategie dostatečně flexibilní, aby bylo možné je v průběhu velké ceny změnit.

Výběrem směsí pro závod Pirelli obvykle nabízí správnou kombinaci, která umožňuje více než jeden pitstop, čímž podporuje rozmanitost strategií.

Doporučujeme

Články odjinud