Video: Okruh Amerik z pohledu pneumatik

Video: Okruh Amerik z pohledu pneumatik

Podívejte se na video Pirelli, ve kterém vám Mario Isola vysvětlí, s čím vším se muselo počítat při volbě pneumatik pro Grand Prix USA v texaském Austinu.

Jsme v Texasu, kde se jede letošní předposlední závod. Sezona spěje ke konci.

Pro tento závod Pirelli nominovalo tvrdé pneumatiky P Zero Oranžová společně se středně tvrdou směsí P Zero Bílá. Tato volba nejlépe odolá nástrahám okruhu, který je typický střídáním rychlých sekcí s pomalými a technickými zatáčkami.

Asfalt je na této nové trati, která byla dokončena pouhých několik týdnů před loňským závodem, poměrně hladký. Přesto by se ale neměla podceňovat možnost, že v porovnání s loňskem je přeci jen o něco drsnější.

Obecně vzato je povrch trati kvůli sjíždění živicové vrstvy rok co rok hrubší, jelikož se postupně odhalují malé kamínky obsažené v asfaltu. Tento proces má dopad na úroveň přilnavosti. Tu produkuje nejen samotná směs, ale také síly působící na hranu a kostru pneumatiky a tlačící ji směrem k zemi. Struktura pneu se úmyslně deformuje a zvyšuje tím styčnou plochu s tratí. Díky tomu vůz na vozovce drží v největší možné míře. Zmiňované deformace představují test pro odolnost pneumatiky jako celku. Optimalizace všech faktorů nicméně umožňuje maximální funkčnost a výkonnost.

Pirelli pečlivě studuje faktory vytvářející přilnavost, a to včetně rozložení sil v různých částech pneumatiky. Nejprve použije počítačové simulace, postupně se přechází na laboratorní testy a simulátory. Poslední fází je reálný test na trati. Tyto zkoušky umožňují inženýrům nashromáždit více dat a zkušeností s každým dalším závodem. Ty se poté využijí ve vývojovém programu.

Doporučujeme

Články odjinud