Video: Jak se změní nároky na pneumatiky v roce 2014

Video: Jak se změní nároky na pneumatiky v roce 2014

Pirelli využilo poslední závod v Brazílii, aby vysvětlilo, jaké budou mít pravidla 2014 dopady na pneumatiky. Podívejte se na video.

Interlagos. Poslední závod sezony a konec jedné éry.

Od roku 2014 budou platná dramaticky pozměněná technická pravidla. Současné osmiválce nahradí zbrusu nové turbomotory. Aerodynamický přítlak vozů bude rovněž omezen.

Všechny tyto novinky budou mít jasný dopad na pneumatiky, které se budou muset vypořádat se všemi silami vznikajícími při brzdění a akceleraci, ale i při projíždění zatáčkami.

Nižší přítlak znamená, že vozy budou oproti letošku méně tlačeny směrem k zemi. V důsledku toho vzroste důležitost mechanické přilnavosti pneumatik.

Krouticí moment turbomotorů bude zcela jiný. Nový systém ERS jim dodá energii navíc. Vysoká křivka krouticího momentu bude přenesena na pneumatiky a zůstane prakticky konstantní při různých otáčkách.

Všechny tyto faktory znamenají, že obzvláště zadní pneumatiky budou více namáhány zvýšeným rizikem protáčení kol a přehřívání.

Pirelli čeká zcela nová výzva. Pro poslední závod s atmosférickými motory, který se koná na velmi náročné trati, byla nominována tvrdá směs P Zero Oranžová společně se středně tvrdou směsí P Zero Bílá.

Doporučujeme

Články odjinud