Video: Jak funguje převodovka vozu formule 1

Video: Jak funguje převodovka vozu formule 1

Podívejte se na video týmu Mercedes, ve kterém popisuje převodovku formule 1 a její fungování. Osvěty se ujali Ross Brawn a Nico Rosberg.

 

Nico Rosberg: Převodovky v moderních vozech formule 1 jsou vysoce automatizované. Převodové stupně řadíme pomocí pádel pod volantem. Možná se to dá srovnat se sekvenčními převodovkami na motorkách. Akorát u nás dochází ke změně převodového stupně mnohem rychleji.

Ross Brawn: Máme sedm rychlostí pro jízdu vpřed a jednu zpátečku. Současné převodovky jsou dílem vývoje posledních let a jsou bezprodlevové. To znamená, že měníme rychlostní stupně bez ztráty síly motoru. Nemusíme rozpojit spojku, nedochází k přerušení přenosu výkonu. Probíhá to tak, že jsou současně zařazeny dva rychlostní stupně. Druhý přebírá převod po prvním a těsně před tím, než by to přineslo problémy, se ten první odpojí. Takže dochází k plynulé akceleraci.

Nico Rosberg: Za prvé jsou tu převodové poměry, které je třeba vyladit pro každou trať zvlášť. Také jde o to, jakým způsobem řazení probíhá. Často potřebujete řadit uprostřed zatáčky, takže řazení musí být velmi hladké, jinak byste mohli rozhodit zadek auta, roztočit se a skončit mimo trať. To vyžaduje hodně jemnou práci.

Ross Bawn: Jsou to (převodovky) malé a robustní věci. Váží asi 35 kilogramů, ale musí zvládnout 750 koní a velký točivý moment motoru 350 newtonmetrů. Takže jsou to opravdu hezké kousky mechaniky, skoro jako švýcarské hodinky, když se na podíváte dovnitř.

Nico Rosberg: Obvykle během závodu přeřadím tak 3100krát. Takže si dokážete představit, že téměř pořád řadím. A při tom musím zároveň měnit rozložení brzdné síly, zapínat KERS, aktivovat zadní křídlo, měnit nastavení diferenciálu... Takže v kokpitu se toho děje opravdu hodně.

Doporučujeme

Články odjinud