Více žen ve F1 by pomohlo k lepším kompromisům, říká ředitelka Sauberu

Více žen ve F1 by pomohlo k lepším kompromisům, říká ředitelka Sauberu

Monisha Kaltenbornová je první žena v historii formule 1, jež se postavila do vedení týmu. Věří, že ženy můžou uspět i v tak mužském prostředí, jakým je královna motorsportu.

Kaltenbornovou dosadil Peter Sauber na místo výkonné ředitelky poté, co svůj tým koupil zpět od BMW. Indorakušanka, jak sama sebe Kaltenbornová popisuje, pracovala do té doby u týmu v Hinwilu jako šéfka právního oddělení. Jako žena jedná ve formuli 1 na úrovni vedení týmů jen s muži.

"Myslím, že by bylo dobře, kdybychom tu měli větší procento žen," řekla pro magazín GP+. "Občas věci vidíme jinak než muži a víme, jak řešit problémy. Samozřejmě není dobré paušalizovat, ale myslím, že uvažujeme pragmatičtěji a jsme ochotnější hledat řešení, které bude vyhovovat všem."

"Myslím, že jsme více schopné se něčeho malého vzdát, abychom získaly něco většího. Dokážeme vzít do úvahy více aspektů, vidět celkový obraz a dát vše dohromady odlišným způsobem. Domnívám se, že ve formuli 1 je až moc lidí soustředěných na své vlastní záležitosti a nedokáží si udělat odstup a vidět problém jako celek. Ale možná by to začalo být ošklivé, kdybychom tu měli dvě nebo tři šéfky týmů," dodala se smíchem.

Kaltenbornová je sice jako žena osamocena v rámci týmů formule 1, ale říká, že na vrcholových pozicích často zaměstnává ženy Bernie Ecclestone, takže úplnou výjimkou není. Prostředí vrcholového motorsportu je náročné a ředitelka Sauberu přiznává, že musí velmi tvrdě pracovat, protože se tak trochu bojí, že kdyby něco pokazila, okamžitě by někdo řekl, že je to proto, že je žena. Ale ve skutečnosti se s otevřenou diskriminací nesetkala.

"U týmu jsem nikdy neměla pocit, že mě někdo nerespektuje, protože jsem žena," uvedla. "Ani u ostatních týmů jsem nenarazila na nějaký skutečný problém. Jen jednou se na začátku stalo, že si jeden člověk myslel, že jsem Petrova překladatelka. Ale byl z jiné generace a ta generace tomu nerozumí tolik jako ta současná. Vím, že se pak kvůli tomu cítil opravdu špatně, když zjistil, co dělám. Teď už tu jsem dlouho a všichni vědí, že když o něčem hovořím, tak vím o čem."

Kaltenbornová je vdaná a má dvě děti. Přiznává, že cestování po celém světě s formulí 1 je náročné. Letos poprvé navštívila všechny Grand Prix, ale podle ní se dá vše zvládnout s dobrou organizací. Skloubila tak život matky s rolí ředitelky stáje. "Když se ohlédnu zpět, jsem hrdá na to, co jsem dokázala. Ale to všechno jsem si takhle neplánovala. Neměla jsem v plánu stát se první ženou ve vedení týmu formule 1," dodala.

Devětatřicetiletá Monisha Kaltenbornová se narodila v Indii, ale v mládí se s rodiči přestěhovala do Rakouska. Na vídeňské univerzitě vystudovala práva a následně absolvovala London School of Economics. Jako rodilá Indka má rakouské občanství, bydlí ve Švýcarsku a s německým manželem má sedmiletého syna a čtyřletou dceru.

Doporučujeme

Články odjinud