Vettelovy minely aneb jak se přichází o titul

Vettelovy minely aneb jak se přichází o titul

Ferrari má letos velmi silné a také spolehlivé auto. Sebastian Vettel zatím nemusel odstoupit ze závodu kvůli technickému problému. V šampionátu přesto ztrácí na Hamiltona 40 bodů.

Sebastian Vettel je stále jezdcem, který byl letos ve vedení závodů nejvíce kol ze všech jezdců – celkem 341, což je je o 42 kol více než Hamilton.

Je vždy těžké odhadovat, co by bylo kdyby. Například web motorsportweek.com vypočítal vývoj šampionátu pro případ, kdy by se pro Ferrari a Vettela vyvíjelo vše bez jakékoliv chybičky.

Výsledek je pro tifosi poměrně zdrcující. Sebastian Vettel by vedl šampionát s náskokem 53 bodů!

My jsme byli poněkud konzervativnější a podívali jsme se pouze na chyby Sebastiana Vettela.

V dnešní formuli 1 se obtížně předjíždí. Mercedes a Ferrari jsou na tom navíc obvykle podobně. O bodovém přídělu tak rozhoduje kvalifikace, start, strategie a chyby. Lewis Hamilton letos chyby v podstatě nedělá. Sebastian  Vettel bohužel pro Ferrari i vlastní ambice ano.

Vývoj šampionátu

55d88b44-f926-40ad-a6df-08f34beae6b8

Vettelovy chyby

Do přehledu jsme zahrnuli pouze jezdecké chyby. Nebrali jsme tak v úvahu například strategická pochybení apod. Také jsme nepočítali Vettelovu penalizaci v Rakousku, kde dostal trest za blokování Sainze. 

Baku (13 bodů)

K první větší chybě došlo v Baku. Vettel se po restartu závodu pokoušel zaútočit na Bottase, ale vyjel mimo trať a propadl se pořadím. Bottas nakonec odstoupil a závod vyhrál Hamilton. Předpokládáme, že by závod vyhrál Vettel.

Francie (5 bodů)

Vettel na startu kolidoval s Bottasem. V cíli závodu mu patřilo 5. místo. Předpokládáme, že bez kolize by mohl dojet nejhůře třetí. 

Německo (25 bodů)

Sebastian Vettel vedl domácí závod. Na lehce mokré trati ale boural a závod nedokončil.

Itálie (6 bodů)

Sebastian Vettel startoval z první řady za svým týmovým kolegou. V prvním kole měl kontakt s Hamiltonem a roztočil se. Do cíle dojel na čtvrtém místě. Předpokládáme, že by dojel nejhůře druhý. 

Celkem: 49 bodů

Konzervativní odhad říká, že Vettel kvůli jezdeckým chybám ztratil 49 bodů. Započítat bychom ale měli také druhou stranu mince – Vettel svou chybou daroval v některých případech body Hamiltonovi. Stalo se tak například v Baku, kde očekáváme, že by Hamilton dojel druhý (7 bodů). Totéž platí pro Německo (7 bodů). Celkem by tak měl Hamilton o 14 bodů méně.

Stav šampionátu

  1. Vettel: 290 bodů
  2. Hamilton: 267 bodů

Sebastian Vettel by dnes bez chyb vedl šampionát s náskokem 23 bodů. 

Foto: Getty Images 

Doporučujeme

Články odjinud