Vettelovo pochybení se obejde bez potrestání, rozhodli komisaři

Vettelovo pochybení se obejde bez potrestání, rozhodli komisaři

Po prvním měřeném kole v Q3 si Vettel zkrátil cestu do boxů vyjetím z tratě mezi zatáčkami čtyři a šest a mohl získat výhodu v podobě ušetření času potřebného k najetí do druhého rychlého kola.

Za to byl po skončení kvalifikace vyšetřován sportovními komisaři. Vettelovi hrozila penalizace a následný propad startovním polem. Ti se ale k žádným dalším krokům neuchýlili a německému jezdci tak druhá pozice zůstane: "Po slyšení s jezdcem a týmovým manažerem a po zjištění, že vůz jedna (Vettel) započal své nejrychlejší kvalifikační kolo se sedmnácti sekundovou rezervou do šachovnicové vlajky, rozhodli stewardi, že vůz jedna nezískal opuštěním dráhy žádnou výhodu. K porušení článku 20.13 tudíž nedošlo a stewardi se rozhodli neučinit žádné další opatření."

Největší radost z tohoto rozhodnutí bude mít nejspíš Jenson Button. Ten se krátce po kvalifikaci nechal slyšet, že potrestáním Sebastiana Vettela a následním odsunutím německého závodníka z druhého místa by přišel o možnost startovat z čisté strany startovního roštu, což zde pokládá za velmi důležitý faktor. "Se třetí pozicí jsem celkem spokojen. Nemohl jsem být první, když Lewis odvedl lepší práci než já a skončil první. Takže být třetí je pravděpodobně druhé nejlepší místo. Doufám, že mu (Vettelovi) žádný trest neuloží. Možná napomenutí..."

"Každé kolo, které uděláme, jedeme přes pravou stranu roštu. Nemyslím si, že bychom alespoň jednou přejeli přes levou stranu, takže lichá čísla (v pořadí na startovním roštu) by měla mít výhodu," vysvětlil Button.

Doporučujeme

Články odjinud