Vettelovo chování bylo úmyslné, přiznal Red Bull

Vettelovo chování bylo úmyslné, přiznal Red Bull

Vítěz dnešního závodu se Webberovi za své počínání omluvil a prohlásil, že mu vítězství nesebral naschvál. Red Bull to nyní uvádí na pravou míru.

Red Bull získal double. V lepší výsledek dnes vlastně ani nemohl doufat, a přesto byla u úřadujících mistrů světa atmosféra jako na pohřbu. Na vině byla zbytečná Vettelova přemotivovanost, se kterou neuposlechl rozhodnutí týmu, aby oba piloti udrželi své pozice a bez problémů dokončili závod. Souboj Vettela s Webberem patřil k divácky nejvděčnějším okamžikům závodu, avšak je velmi diskutabilní, do jaké míry Vettelovo počínání odpovídalo duchu fair play.

Vettel si po závodě uvědomil, že jeho chování zřejmě nebylo zcela v pořádku, a svému kolegovi se omluvil. Christian Horner, šéf týmu Red Bull, je však i po Sebastianově vyjádření rozpačitý. Nevěří hlavně Vettelovu výroku, podle kterého Webbera nepředjel schválně. Musel se také ohradit proti výtce, proč Vettelovi tým nenakázal, aby přepustil pozici zpět:

"Opravdu si myslíte, že kdybychom mu řekli, ať zpomalí a vrátí první místo Markovi, že by poslechl? Nemělo to smysl. Svůj záměr jasně ukázal už tím předjížděním. Věděl, jak jsme byli domluveni. Komunikovali jsme o tom, ale rozhodl se to ignorovat. 

Své osobní zájmy postavil nad zájmy týmu. Všechno, co viděl, byl ten sedmibodový rozdíl mezi prvním a druhým místem, a to je špatné. Sám to musel uznat. Když dva vozy jedou v těsném sledu za sebou, pneumatiky se rychle ničí. Celý víkend jsme byli co do míry opotřebování na hraně, a tak jsme nechtěli, abychom je na konci závodu zbytečně zničili a riskovali. Z pohledu týmu se snažíme, abychom měli po posledních zastávkách v boxech závod pod kontrolou.

V této fázi sezony bylo důležité, abychom získali všech 43 bodů. Z perspektivy týmu je to, aby se vaši jezdci vzájemně ohrožovali tím posledním, co byste si přáli. Seb se rozhodl, že chce těch sedm bodů. Omluvil se za to týmu i Markovi. Stalo se. 

Osobně jsem mluvil s oběma jezdci, proběhl standardní brífink a nyní se budeme soustředit na další závod," neskrýval Horner svou nespokojenost. 

Doporučujeme

Články odjinud