Vettelovi taktika vyšla, byly to ale nervy

Vettelovi taktika vyšla, byly to ale nervy

Lídr šampionátu měl po prvním pokusu luxusní náskok, a tak se rozhodl až do konce počkat v garáži. Nakonec mohl být rád, že o pole position nepřišel.

Sebastian Vettel se rozhodl v kvalifikaci co nejvíce šetřit pneumatiky, aby závod mohl odjet v co nejkomfortnějším duchu. Po odjetí měřeného kola ve třetí části kvalifikace měl náskok šesti desetin sekundy. Poté zajel do boxů s tím, že už se jen bude dívat, jak se jeho soupeři marně snaží. Skutečně, pokusy Rosberga a spol. na Vettelův čas nestačily, pilot v Red Bullu však rozhodně nemohl být zcela v klidu.

"Byl to divný pocit. Stojíte si tak v garáži, do konce zbývají dvě minuty, takže jet na trať už nemá smysl, a sledujete ostatní, přičemž už nemůžete nic dělat. Velmi bedlivě jsem pozoroval sektorové časy. Mark měl fialový první sektor, Romain druhý, naštěstí se mi ale třetí sektor povedl tak, že mi to stačilo. S Nicem to bylo těsné. 

Byla to velká úleva, protože to mohlo dopadnout špatně. Dnešek odpovídá tomu, co jsme předpokládali, zvláště to, jak je silný tým Mercedes. Věděli jsme, že budeme mít náskok, a tak jsme se rozhodli znovu nevyjíždět. Nepočítali jsme ale s tím, jak moc se trať zlepší. Při druhé jízdě se navíc lépe chovají pneumatiky a máte i lepší cit pro jízdu na trati. Věřili jsme, že to bude stačit, a nakonec se tak stalo," prohlásil Vettel.

Mark Webber si nakonec musel vystačit se čtvrtým místem. Mimo Vettela před ním na startu budou stát také Nico Rosberg a Romain Grosjean. Konečný výsledek zřejmě mohl být výrazně lepší, nebýt nepovedeného závěru měřeného kola. 

"Poslední sektor tenhle víkend na měkčích gumách prostě patří Sebovi. V zatáčkách číslo 20 a 21 je zatraceně silný. Nemyslím, že jsem měl šanci s ním bojovat o pole position. Čtvrté místo je pro mě zklamáním, ale s tím už teď nic nenadělám. Je to dost těsné, několik lidí zajelo vážně dobré časy. Něco dokázat ale můžeme i při startu z druhé řady. Bylo by krásné být v přední řadě, ale nejsme," nechal se slyšet Webber. 

Doporučujeme

Články odjinud