Vettelovi pole position zůstala, vyvázl s napomenutím, Webber druhý

Vettelovi pole position zůstala, vyvázl s napomenutím, Webber druhý

Vettel a Webber obsadili v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska první dvě místa. Poprvé v sezoně budou oba vozy Red Bull startovat z první řady, Vettel dostal napomenutí. AKTUALIZOVÁNO.

Sebastian Vettel zajel v Suzuce pole position už počtvrté v řadě. Druhé místo v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska obsadil Mark Webber. Oba tak pro Red Bull vybojovali první řadu. Vettel byl po kvalifikaci vyšetřován kvůli údajnému zdržování Fernanda Alonsa ve třetí části kvalifikace. K incidentu mělo dojít v samém závěru v poslední šikaně. Komisaři se po rozmluvě s oběma jezdci a shlédnutí videozáznamu rozhodli udělit Vettelovi napomenutí a pole position mu ponechat.

Dvojnásobný mistr světa tak bude letos počtvrté startovat z prvního místa, v kariéře už počtyřiatřicáté, čímž se dostal na třetí místo v historických tabulkách. "Není to špatné, s výsledkem jsem velmi, velmi spokojen. Myslím, že jsme měli hladkou kvalifikaci, téměř perfektní. Nemohl jsem si přát víc. Včera jsme neměli nejlepší vstup do víkendu, nebyl jsem moc spokojen, ale každým výjezdem se to zlepšovalo," komentoval obhájce titulu průběh víkendu.

Auto se podle něj chová fantasticky, takže není překvapením, že doufá ve velmi dobrý závod. "Velmi tvrdě jsme pracovali, abychom se dostali tam, kde jsme teď. Letos ztrácíme v místech a zatáčkách, kde jsme tradičně byli konkurenceschopní, takže jsme nevěděli, co tady můžeme očekávat. Máme fenomenální vyvážení. První sektor vypadal po celý víkend velmi konkurenceschpně. Včera jsem tam zjistil, kde jsem dělal chybu, nevím, proč jsem ji nenapravil už v předchozích letech, dokazuje to, že se nikdy nepřestáváme učit. Jsem rád, že jsme zpátky ve formě, kterou jsme měli v posledních dvou letech."

Webber se do první řady prosadil poprvé od vítězné Velké ceny Velké Británie. Od té doby se v závodech nevešel do elitní pětky, nyní věří v obrat k lepšímu. "Je to pro nás dobrý víkend. Seb a já jsme měli ve třetí části čistou jízdu, když na tom na začátku záleželo. Oba jsme zajeli dvě výborná kola, na konci už to bylo náročné. Těším se na závod. Mít obě naše auta znovu takhle nahoře je dobré pro šampionát, zítra můžeme zajet dobrý závod," věří Australan. "Museli jsme pekelně pracovat, abychom dostali naše auto tam, kde ho chceme mít, ale všechna ta tvrdá práce v továrně se vyplácí. Teď je docela dobré a byli bychom nešťastní, kdybychom tu nebyli konkurenceschopní, protože je to trať, na které bychom konkurenceschopní být měli."

Šéf týmu Christian Horner pochválil oba své piloty za skvělý výkon a zalitoval, že jejich druhá rychlá kola byla narušena žlutou vlajkou. Inženýr z Renaultu Cyril Dumont připomněl, že se dnes jedná o 199. pole position motoru Renault ve formuli 1. "Už se těším na další," uvedl.

 

Doporučujeme

Články odjinud