Vettelovi nezbyla na třetí část kvalifikace čerstvá sada měkčích pneumatik

Vettelovi nezbyla na třetí část kvalifikace čerstvá sada měkčích pneumatik

Vettel v závěrečné fázi kvalifikace nazajel žádné měřené kolo a do závodu odstartuje z osmého místa. Jediný pokus Webbera nakonec nestačil na postup do třetí části. Ušetřil tak sadu měkčích pneumatik.

Red Bull se v dnešní vyrovnané kvalifikaci na Velkou cenu Španělska neprosadil na čelní příčky. Sebastian Vettel se v Montmeló kvalifikoval jako osmý, Mark Webber se dokonce nevešel do třetí části a odstartuje z dvanáctého místa.

Vettel musel ve druhé části kvalifikace vyjet dvakrát a na třetí fázi mu už nezbyla žádná nová sada měkčích pneumatik. V té se sice Němec znovu dvakrát ukázal na trati, ale ani jednou se nepokusil o měřené kolo. "Ušetřili jsme tak pneumatiky. Dnes jsme nestačili na první pětku," přiznal mistr světa z předchozích dvou sezon. "Pneumatiky budou zítra důležité, uvidíme, co budeme moci udělat."

Webber byl svým předčasným vyřazením překvapen. "Chlapi odvedli na autě dobrou práci. Byli jsme rychlí, ale trať se také zrychlovala a my vypadli. Moje první měřené kolo ze druhé části nestačilo. Byl jsem druhý a mysleli jsme, že to bude stačit, ale nakonec tomu tak nebylo," vzpomínal. "Nevyužil jsem ve druhé části dvě sady pneumatik, což se neukázalo jako dobré rozhodnutí. Bylo mi řečeno, že už nemám znovu vyjíždět. Situace, jak se trať zlepšovala, byla překvapením pro nás všechny. To se občas stane."

Šéf týmu Christian Horner skutečně věřil, že Webberův čas bude na postup stačit. "Věděli jsme, že to bude těsné, ale mysleli jsme, že čas je dostatečný. Chtěli jsme ve třetí části použít nové pneumatiky. Nevyšlo to. Věděli jsme, že Seb musí vyjet znovu, dostal se do třetí části, ale už měl všechny měkčí pneumatiky použité. Byla to taktická hra," vzpomínal šéf týmu. "Mercedes na tom byl s pneumatikami podobně. Byl jediný, koho jsme eventuálně mohli porazit. Seb na Rosberga ztrácel, takže jsme kolo přerušili a odstartujeme z osmého místa. Máme tak čtyři nové sady pro Marka a tři pro Sebastina, což může být v závodě mimořádně cenné."

Díky diskvalifikaci nejrychlejšího Lewise Hamiltona se oba jezdci Red Bullu na startu posunou o jednu příčku dopředu.

Doporučujeme

Články odjinud