Vettelovi dnes vyšlo vše, na co sáhl, podle Webbera byl jak z jiné planety

Vettelovi dnes vyšlo vše, na co sáhl, podle Webbera byl jak z jiné planety

Sebastian Vettel nedal soupeřům sebemenší šanci a v Abú Zabí si dojel pro sedmé vítězství v řadě. Formu Red Bullu potvrdil druhý Mark Webber, jenž však projel cílem závodu o propastných třicet vteřin později.

Ačkoliv má Sebastian Vettel pro letošek již splněno, svými dominantními výkony deklasuje zbytek startovního pole i nadále. V Abú Zabí si na své konto připsal další triumf, přičemž šachovnicovou vlajku spatřil o půl minuty dříve než jeho nejbližší soupeři.

“Myslím si, že dnešek byl neuvěřitelný; ta rychlost, kterou jsme měli, byla v některých fázích děsivá. Na měkkých pneumatikách jsem se cítil velmi, velmi dobře a v prvních několika kolech jsem byl schopen udělat si dobrý náskok,“ hodnotí Vettel.

“V každém jednotlivém kole mi vůz dělal velkou radost. Není tolik závodů, v nichž máte vůz naprosto pod kontrolou – takže je to speciální. Včera jsem ze sebe nedostal maximum, dnes jsme si to ale vynahradili.“

Po projetí cílem se Vettel rozhodl svůj triumf náležitě oslavit, a to stejným způsobem jako před týdnem v Indii, tedy sérií takzvaných donuts. Posledně si za své počínání vysloužil od sportovních komisařů napomenutí, zatímco týmu byla udělena pokuta ve výši 25 tisíc eur, nyní věří, že se to obejde bez následků: “Přivezl jsem vůz zpátky. Držel jsem se pravidel – takže doufám, že budeme moci poskytnout vzorek paliva, jelikož jsem spálil něco navíc. Po Indii jsem (o tom) mluvil s komisaři. Byl jsem zkrátka šťastný. Se všemi těmi lidmi okolo je to opravdu pěkné a já si myslím, že si to zamilovali.“

Dnešním triumfem, jenž představuje Němcovo sedmé vítězství v řadě, Sebastian Vettel vyrovnal rekord svého krajana Michaela Schumachera, jemuž se stejný kousek podařil v ročníku 2004. Delší šňůru vítězství má na svém kontě už jen Alberto Ascari, jenž vyhrál dokonce devětkrát v řadě, stalo se tak ale v rámci dvou sezon.    

“Myslím si, že je výjimečné, že se nám podařilo všechno udělat správně – pitstopy, spolehlivost. Čísla pro mě nejsou důležitá, ale zároveň jsem velmi, velmi pyšný. Jsou to ti nejvýjimečnější jezdci ve světě F1 a jsem dost starý na to, abych si to uvědomil. Pamatuju si, že když jsem jako malé děcko sledoval F1, Michael společně s Ferrari F1 dominovali, po mnoho let měli velmi silný vůz a velmi silného týmového ducha. Vyrovnat něco z toho, čeho dosáhl, je velmi speciální, a to nejen pro mě, ale pro celý tým. Bude těžké takovou sezonu zopakovat,“ konstatoval čtyřnásobný šampión.

Ještě před začátkem závodu se největší šance na vítězství přisuzovaly jeho týmovému kolegovi Marku Webberovi. Jak ale Australan přiznává, Vettel si dnes opět jezdil vlastní ligu. “Seb dnes byl jak z jiné planety. V prvním stintu byl velmi, velmi silný. Byl super rychlý a jeho pneumatiky se neopotřebovávaly, což je recept na katastrofu pro zbytek oponentů, včetně mě,“ vyzdvihuje Webber výkon svého parťáka.

Australan do Velké ceny Abu Zabí vyjížděl z pole position, start se mu ale příliš nepovedl, a tak do první zatáčky najížděl až jako třetí v pořadí. Kromě Vettela jej předstihl také Rosberg. “Nico měl velmi dobrý start, ale do první zatáčky to naneštěstí nebylo příliš daleko. Od té chvíle se věci daly do pohybu. V prvním kole jsem na Nika zaútočil, ale pak jsme se museli starat o pneumatiky, takže jsme vyčkávali a v osmém nebo devátém kole jsme se dostali do problému se zadními (pneumatikami).“

Během druhého stintu se Webberovi podařilo pilota Mercedesu předjet, stalo se tak ve dvacátém okruhu, na lepší než stříbrnou příčku už to však nestačilo. “Bylo by krásné vyhrát, ale skončili jsme druzí, a tak pojedu do Austinu, kde se pokusím být lepší,“ slibuje Australan. 

Doporučujeme

Články odjinud