Vettel: Začátek byl strašný, málem mě předjel i Kovalainen

Vettel: Začátek byl strašný, málem mě předjel i Kovalainen

Tým mistrů světa se ve Velké ceně Číny musel spokojit s nepodiovým umístěním. Mark Webber dojel do cíle čtvrtý, týmový kolega Sebastian Vettel pátý. Oba si ale oproti startu významně polepšili.

Po včerejší nepovedené kvalifikaci se dnes dvojnásobný mistr světa Sebastian Vettel musel spokojit s pátým místem. V nepříjemné situaci byl Němec hlavně v úvodu závodu, kdy se po špatném startu  z jedenáctého místa dostal na chvíli až na místo patnácté.

Vhodná strategie a jezdcův talent ho ale nakonec na chvíli dostaly do boje o stupně vítězů. V závěru GP Číny Vettela ale porazili jak jezdci McLarenu, tak i jeho týmový kolega Mark Webber.

"Bylo to čím dál tím těžší," přiznal Vettel. "Z pneumatik se už nedalo dostat vůbec nic. Věděl jsem, že jedinou šancí bude uniknout od Kimiho. Myslím, že on se dostal do stejného problému."

Do podobné situace se v Číně dostal Vettel i v loňském roce, kdy Red Bullu nevyšla strategie dvou zastávek v boxech a v závěru závodu tak Vettel přišel o vítězství ve prospěch Lewise Hamiltona, který jel na tři zastávky.

"Myslím, že to samé tu bylo i vloni," posteskl si mladý Němec. "Bylo to trošku odlišné, ale posledních pět kol bylo úplně stejných – lidi ze zadu mě předjížděli, protože mi odešly pneumatiky. Snažíte se je pak ještě probudit k životu, dostat z nich ještě něco, ale byly už v podstatě mrtvé."

"Je to škoda, protože podium bylo tak blízko, ale zároveň stále ještě daleko," lituje Vettel. "Nicméně jsou to ale dobré body a skvělé navrácení z patnáctého místa."

Na tiskové konferenci si ještě pilot Red Bullu postěžoval na nedostatek rychlosti svého monopostu. "Byli jsme celkově příliš pomalí na rovinkách," řekl. "Ztráceli jsme tam hodně času. To nám extrémně ztěžovalo předjíždění, abych byl upřímný."

Při hodnocení startu se naopak loňský mistr světa postavil kriticky k sobě: "Myslím, že na startu jsem trošku ztrácel. Moc jsem se opozdil. Měl jsem problém při zvyšování otáček a byl jsem navíc i trochu zmatený. Obvykle jsem totiž po zkasnutí světel dost rychlý, ale domnívám se, že  dnes jsem byl jeden z nejpomalejších. Moje reakce nebyla dostatečná."

"Potom jsem jel za williamsy a v zatáčce číslo 1 mezi nimi došlo ke drobnému kontaktu. Já jsem musel rychle brzdit a nevěděl jsem, co se bude dít. Pak jsem ztratil pár dalších míst. Téměř jsem ztratil místo ve prospěch Heikkiho Kovalainena v caterhamu, takže myslím, že první kolo bylo opravdu špatnou fází. Strategie nám pak pomohla k určitému návratu," popisuje Vettel.

Týmový kolega Mark Webber sice se čtvrtým místem spokojen není, chápe však, že konkurence je veliká. "Konec konců čtvrté místo není tak moc špatné. Není to tedy maximum, ale mezi týmy vpředu je to hodně těsné," vysvětluje australský jezdec.

Doporučujeme

Články odjinud