Vettel vyrovnal dva rekordy, Webber zakončil kariéru druhým místem

Vettel vyrovnal dva rekordy, Webber zakončil kariéru druhým místem

Sebastian Vettel zaznamenal v Brazílii třinácté vítězství v sezoně a deváté v řadě. Mark Webber se s kariérou ve formuli 1 rozloučil druhým místem, v čestném kole divákům mával bez přilby.

Nejlepší tým posledních čtyř sezon Red Bull zakončil ročník 2013 stylově, ve Velké ceně Brazílie v Interlagos zaznamenal čtvrtý letošní double. Sebastian Vettel pečetil svůj čtvrtý titul mistra světa třináctým letošním vítězstvím, které bylo devátým v řadě. To se v jedné sezoně dosud nikomu nepodařilo. Mark Webber dojel při svém loučení s formulí 1 druhý.

Vettel počtem výher v jedné sezoně vyrovnal rekord Michaela Schumachera z roku 2004, kdy se ovšem jelo o závod méně. Devíti výher v řadě dosáhl na přelomu sezon 1952 a 1953 Aleberto Ascari, nepočítáme-li vynechání 500 mil Indianapolis v roce 1953, kterého se jezdci F1 většinou neúčastnili. "Nechci srovnávat rekordy, které jsme dnes získali. Není to fér. Když jezdil Ascari, byla jiná doba. Auta se rozbíjela častěji, týmy byly méně konzistentní, takže je to jiný typ rekordu. Všichni v týmu rádi chodíme do práce a dáváme do ní všechno, o tom to je. Jsem si jistý, že každý se těší na přestávku, aby dobil baterie a těšil se na další sezonu," zhodnotil.

Německému pilotovi se start tentokrát nevydařil, ale Nika Rosberga velmi brzy předjel. "Bylo těžké uhodnout, co se během dnešního závodu stane. Když jsme přijeli na druhou zastávku, bylo to na poslední chvíli a museli jsme čekat na pneumatiky. V dalších kolech jsme ale znovu získali," vzpomínal.

Čtyřnásobný mistr světa z posledních čtyř sezon se po pěti letech loučil se svým týmovým kolegou. "Dnes to byl samozřejmě Markův poslední závod. Neměli jsme nejlepší vztah, ale vždy jsme na profesionální úrovni respektovali jeden druhého. Ať už se dělo mimo trať cokoliv, nezpůsobovalo to rozdíly na trati. Jeden jsme druhého dost posouvali dopředu. Určitě jsem se od Marka hodně naučil. Díky jeho skvělým dovednostem jsem se naučil být skvělým jezdcem, proto ho považuji za jednoho z nejlepších pilotů na startovním roštu," zhodnotil spolupráci s Australanem.

Webber si v čestném kole sundal přilbu a mával divákům. Druhým místem se posunul na třetí příčku v šampionátu a vyrovnal tak svá nejlepší celková umístění z let 2010 a 2011. "Bylo pěkné sundat si v čestném kole přilbu. V tomto sportu není vždy možné dělat věci s osobním kontaktem. Máme přilby celou dobu, fanoušci většinou jezdce formule jedna ve voze bez přilby nevidí. Bylo pěkné vidět maršály a fanoušky. Byla to hezká zkušenost. Slyšel jsem hluk, který normálně neslyším. Bylo pro mě těžké naposledy usednout do auta, ale nad emocemi jsem byl povznesený. Okamžik, kdy jsem si nasadil přilbu a usedl do auta byl nejsilnější emocí za celý den. Potom bylo skvělé přejetí cílové čáry a pohled na všechny chlapy. Christian mi řekl do rádia, abych si užil poslední kolo, což jsem udělal. Odjel jsem ho tak pomalu, jak to jen šlo, byl to mimořádný den," rozplýval se sedmatřicetiletý vysoký jezdec.

"Seb a já jsme měli několik bitev a je jednodušší mít dobrý vztah s Fernandem, který je v jiném týmu, ale je pro mě pěkné dokončit na pódiu s těmito dvěma chlapy, kteří jsou nejlepší v této generaci. Dost jsem si s nimi zazávodil, ukázalo se, že na konci své kariéry dokážu jezdit dobře a načasoval jsem si odchod správně. Formule jedna je sport, který miluji. Nikdy jsem nemohl snít o kariéře, jakou jsem měl, úžasné vzestupy, těžší pády - víte, že musí nastat a z každé nepřízně se poučíte. Největší a nejsilnější vzpomínky máte z auta. To jsme ladili a testovali. Jízda na hraně byla to, za co jsem byl placen, užíval jsem si, co jsem dělal. Jsou to nejsilnější vzpomínky, jaké na této úrovni máte," zhodnotil na závěr kariéry Australan, který odjel 215 závodů, devět jich vyhrál, dvaačtyřicetkrát stál na stupních vítězů, získal třináct pole position, sedmatřicetkrát startoval z první řady a zajel devatenáct nejrychlejších kol, poslední dnes.

Šéf týmu Christian Horner si uvědomuje, že bude velmi těžké letošní sezonu překonat. "Sebastian jel jako opravdový šampión, Mark svými předjetími Rosberga, Hamiltona a Alonsa, kterého předjel dvakrát, ukázal, že je opravdovým závodníkem. Rád bych využil této příležitosti, abych mu poděkoval za neocenitelný přínos, který udělal pro tým, za čtyři Poháry konstruktérů, které jsme společně vyhráli, a za veškerou jeho tvrdou práci a snahu v posledních sedmi letech. Nyní ho čeká nová výzva. Přejeme jemu i jeho rodině do budoucna vše nejlepší," popřál svému dlouholetému jezdci.

Thierry Salvi z Renaultu si pochvaloval, jak se francouzskému výrobci podařilo uzavřít éru osmiválcových motorů. "Vyhráli jsme po letní přestávce všechny závody. Gratulujeme Red Bullu k množství práce, které letos udělal. Pomohl nám zajistit pro Renault RS27 V8 místo v historii F1. Děkujeme Markovi, který nás dnes opouští. Přejeme mu hodně úspěchu v nové roli," uvedl.

Doporučujeme

Články odjinud