Vettel v kvalifikaci neměl možnost vyvézt se za jiným vozem

Vettel v kvalifikaci neměl možnost vyvézt se za jiným vozem

Nemožnost využít větrného pytle za jiným monopostem formule 1 považuje Sebastian Vettel z Ferrari za faktor, který jej připravil o šanci získat pole position v kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu.

Pilot Ferrari byl jedním z prvních jezdců, kteří dokončili svůj závěrečný pokus ve třetí části kvalifikace. Na dlouhé rovince před cílem tak nemohl využít možnosti vyvézt se za jiným vozem a dosáhnout tím vyšší rychlosti.

Naopak řada dalších jezdců za ním tuto možnost ve skupině vozů měla. Valtteri Bottas z Mercedesu si i díky tomu dojel pro druhou letošní pole position, když porazil i svého týmového kolegu Lewise Hamiltona, který obsadil druhé místo.

„Měl jsem dobré kolo, ale nikdo mě na konci kola netáhl, což mě trochu stálo. Jsem rád, že jsme z toho dostali maximum, ale z pohledu týmu celkově nejsem spokojen, protože jsme já a Charles (Leclerc) očekávali lepší kvalifikaci. Mysleli jsme si, že bychom mohli být blíže čelu,“ přiznal Vettel, který nakonec obsadil třetí místo.

Kolik by reálně mohl Vettel jízdou za jiným vozem na rovince získat? „To záleží, klidně až půl sekundy. Je to i o kompromisu, protože když jste v prostředním sektoru příliš blízko, tak ztratíte. Kdybych měl někoho vpředu, mohlo to být i těsnější.“

Vettel měl přitom podle svých slov možnost vybrat si před posledním pokusem ve třetí části kvalifikace, zda před sebe pustí pár soupeřů a pokusí se vytáhnout za jiným vozem, nebo pojede hned ze začátku naplno, aby dostal pneumatiky do správné provozní teploty.

„Trať se ochlazovala, vůz byl náročnější na řízení a já jsem upřednostnil jet naplno v zahřívacím kole, abych měl na začátku (měřeného) kola pneumatiky v (teplotním) okně. Teď trochu lituji, že jsem nezariskoval, myslím ale, že to byla i tak správná volba.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud