Vettel: Tohle vítězství patří Julesovi

Vettel: Tohle vítězství patří Julesovi

Mercedes byl v Maďarsku letos podruhé poražen. A podruhé jednoho z jeho jezdců na nejvyšším stupínku vystřídal Sebastian Vettel z Ferrari.

Pro italskou stáj je to přitom, stejně jako pro celý svět F1, emočně velmi náročný víkend vzhledem k úmrtí Julese Bianchiho, který minulý týden podlehl svým zraněním z loňské Velké ceny Japonska.

Bianchi byl součástí Jezdecké akademie Ferrari a desetkrát s italským monopostem také testoval. Před samotným závodem všichni lidé na Hungaroringu uctili jeho památku minutou ticha. Právě Bianchimu pak Vettel své vítězství i věnoval.

„Neuvěřitelný den, myslím ale, že tohle vítězství patří Julesovi,“ řekl Vettel. „Víme, že to byl nesmírně obtížný týden.“

41. Vettelovo vítězství

Sebastian Vettel dnes dosáhl svého 41. vítězství v kariéře F1, čímž v počtu triumfů vyrovnal trojnásobného mistra světa Ayrtona Sennu. Více vítězství získali už pouze Alain Prost (51) a Michael Schumacher (91).

„Myslím, že pro nás všechny to bylo opravdu náročné, takže tohle patří jemu, a také všem lidem ve Ferrari a všem fanouškům Ferrari. Víme, že by byl součástí týmu a naší rodiny.“

V samotném závodě přitom týmu Ferrari udělal vrásky na čele výjezd safety caru, který se na trať vydal kvůli velkému množství trosek z předního křídla vozu Nica Hülkenberga, který havaroval v první zatáčce.

Vettel se svým týmovým kolegou Kimim Räikkönenem po výborném startu drželi první dvě pozice, a právě výjezd safety caru je připravil o jejich náskok.

GettyImages-482016830.jpg

„Z našeho pohledu to rozhodně nebylo potřeba,” řekl Vettel. „Bylo to potom zajímavější, měli jsme skvělý start, bylo rozhodující dostat se hned do vedení, auto bylo náročné na řízení, ale jelo se mi skvěle.”

Räikkönena vyřadil problém s MGU-K

V úvodu závodu to přitom vypadalo na možné dvojité vítězství Ferrari (první od GP Německa 2010), ovšem Räikkönen měl ve svém voze problém s kinetickým motorgenerátorem. Čtrnáct kol před cílem nakonec musel Fin ze závodu odstoupit.

„Je škoda, co se dnes stalo v závodě, ale když nemáte štěstí, tak zkrátka nemáte štěstí,” řekl Räikkönen. „Pro nás oba to byl opravdu dobrý start, možná nejlepší od začátku sezóny. Měli jsme dobrou rychlost a dokázali jsme odjet a držet se vpředu.”

„Měli jsme rychlost a myslel jsem, že budeme tlačit až do cíle, ale v jednu chvíli jsem v autě uslyšel nějaký divný zvuk, ten zvuk se měnil, pak byl horší a horší. Snažili jsme se to opravit, ale nebylo to možné, tak jsem se rozhodl odstoupit.”

„Díky Sebastianovu vítězství to byl dobrý den, myslím ale, že jsme si dnes zasloužili lepší výsledek. Nebýt mých problémů, mohli jsme snadno dojet na prvních dvou místech.”

„Celkově jsme v první polovině sezóny měli rychlost, ale chybělo nám štěstí. Nejdůležitější teď bude zbavit se všech problémů, budeme stále tlačit a snad se štěstí obrání na naši stranu a my dosáhneme toho, co si zasloužíme.”

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud