Vettel si připsal další nejrychlejší kolo v rozporu s pokyny týmu

Vettel si připsal další nejrychlejší kolo v rozporu s pokyny týmu

Sebastian Vettel se rád zapisuje do statistik nejrychlejších kol závodů, ale dělá to v době, kdy by podle Red Bullu měl být opatrný.

Sebastian Vettel po Grand Prix Koreje přiznal, že v závěru závodu zajel nejrychlejší kolo, i když to má od týmu zakázané. Když má ve vedení dostatečný náskok, má svůj vůz šetřit a bezpečně dojet do cíle.

Pokušení bylo znovu silné v Indii a Vettel svůj kousek zopakoval, na konci závodu zrychlil a znovu si připsal nejrychlejší kolo.

"Mluvili jsme o tom spolu po posledním závodě a on řekl: ´Omlouvám se, už se to nestane.´ A o dva týdny později to tu máme zase," povzdechl si šéf Red Bullu Racing Christian Horner. "Ale je to rozumný kluk a ví to. Jsem si jistý, že měl dostatečnou rezervu, ale chtěl ukázat, jak dokáže být rychlý."

Tým má pro takové situace připravenou strategii, v rámci které nastaví auto do úsporného režimu, aby minimalizoval pravděpodobnost selhání techniky. Jezdec se tomu má přizpůsobit, takže Vettel neměl svolení k zajetí nejlepšího času ani tentokrát.

"Samozřejmě, že ne, protože ví, že to nemáme rádi," potvrdil Horner. "Udělali jsme maximum, abychom to zvládli, omezili jsme motor, vypnuli KERS a nic moc dalšího jsme nemohli udělat, snad jen postavit na okruh krávu."

"Nakonec mu ale zcela důvěřujeme. Jsem si jistý, že měl rezervu, hlavním cílem pro něj bylo vyhrát závod. Ví, že za nejrychlejší kola nejsou body, ale má rád tyhle statistické drobnosti, aby zkompletoval perfektní víkend."

Vettelovi tým řekl i během závodu, aby zbytečně neriskoval, bylo to ovšem marné. "Můj inženýr mi připomněl, jaký je cíl a že za nejrychlejší kolo není žádná trofej," uvedl německý pilot. "Naštěstí jsme získali obojí (vítězství i nejrychlejší kolo). Auto bylo skvělé."

Doporučujeme

Články odjinud