Vettel si kvalifikační jízdu užíval, Räikkönen jel opatrněji

Vettel si kvalifikační jízdu užíval, Räikkönen jel opatrněji

Sebastian Vettel získal před domácím publikem pole position pro Velkou cenu Německa vozů formule 1. Ve svém posledním kvalifikačním kole se podle svých slov pilot Ferrari cítil "svobodně".

Vedoucí muž průběžného pořadí letošní sezóny si svým posledním kvalifikačním pokusem zajistil svou 55. pole position v kariéře a první na domácí půdě od roku 2010.

„V kvalifikaci byla radost ten vůz řídit. Někdy jsou dny, kdy už když vyjíždíte a jedete první rychlé kolo, cítíte, že v rukou máte něco, s čím si můžete hrát. Tento pocit jsem měl já dnes,“ řekl Vettel.

„V Q3 jsem toho z vozu a ze sebe dokázal hodně dostat a fungovalo to. S oběma pokusy jsem skutečně spokojen. Byly na limitu, pak ten adrenalin a je to skvělý pocit, když jde vše správně. Byl jsem opravdu, opravdu spokojen s vozem a s tím, co jsme udělali přes noc. Myslím, že jedna z nejlepších zkušeností, kterou při řízení tohoto vozu mám, je, že nepřemýšlím nad ničím jiným. Může to být velice stresující, ale je to zároveň skvělý pocit. Cítíte se velmi svobodně. To jsem cítil i dnes,“ dodal.

Ačkoliv jeho největší soupeř v boji o titul Lewis Hamilton bude vinou problému s hydraulikou startovat až ze 14. pozice, Vettel zůstává před zítřejším závodem klidný.

„Pro zítřek si věříme, ale je tu spousta věcí, které se mohou stát. Musíme proto být ostražití. Teď si jen užiju tu pole position a až se zítra probudím, budu se soustředit na závod. Uvidíme, co přinese počasí, ale každopádně věřím, že máme dobrý balíček, takže z něj musíme vytěžit maximum.“

Räikkönen byl v posledním pokusu opatrnější

Kimi Räikkönen za volantem druhého ferrari přiznal, že byl ve svém závěrečném pokusu až příliš opatrný.

Fin bojoval o pole position, ve 12. zatáčce však udělal chybu. Ve druhém pokusu již nedokázal s Vettelem bojovat a se ztrátou 335 tisícin sekundy obsadil třetí místo.

„V první jízdě jsem měl drobný incident, jel jsem trochu bokem a nebylo to ideální. Ve druhém pokusu jsem byl kvůli tomu trochu opatrnější. V nájezdu do 12. zatáčky jsem měl v první jízdě drobný incident, po kterém jsem ztratil dost času. Pokud bych udělal chybu v posledním kole, mohl bych přijít o pozice, takže tím to bylo trochu ovlivněno. Vůz dnes fungoval dobře. Bylo v něm více (času), ale nevyšlo to,“ řekl Räikkönen.

Třetí pozice je však podle Räikkönena pro start závodu stále dobrá. Pokud ale bude zítra teplejší počasí, bude podle něj pro Ferrari závod náročnější.

„Pokusíme se jet sami za sebe, ale samozřejmě závodíme jako tým. Třetí pozice by měla být pro zítřejší start dobrou příčkou. Letos byla spousta závodů, ve kterých to bylo zrádné. Hodně bude záležet na počasí, jaké zítra bude. Pokud bude tak jako včera, tak to jistě nebude tak jednoduché.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud