Vettel se až do konce snažil dostihnout Hamiltona

Vettel se až do konce snažil dostihnout Hamiltona

Sebastian Vettel se podle svých slov do posledního kola Velké ceny Abú Dhabí snažil stáhnout náskok vedoucího Lewise Hamiltona, v posledním závodě sezóny formule 1 však obsadil, stejně jako v konečném pořadí šampionátu, druhé místo.

Vettel se na druhé místo dostal v 35. kole, kdy do té doby druhý Valtteri Bottas probrzdil a ztratil svou pozici. A ačkoliv měl Vettel novější pneumatiky, z prvního místa se mu Hamiltona sesadit nepodařilo.

„Až do posledního kola jsem zkoušel všechno. Opravdu jsem si užíval dohánět ho kousek po kousku, ale on si kontroloval rychlost na čele. Byl bych radši, kdyby to bylo více kolo na kolo. Je ale mistr světa a zaslouží si být šampionem,“ řekl Vettel.

Při hodnocení celé letošní sezóny má Vettel smíšené pocity.

„Dlouhý rok, spousta závodů. V prvních několika závodech jsme měli trochu štěstí, pak jsme byli celkem silní, až ke konci, kdy jsme ve všem trochu ztráceli. Jedna věc vedla k další. Kdybychom měli rychlost, pak bychom startovali z jiné pozice a vyhnuli bychom se problémům. Ve skutečnosti jsme neměli rychlost,“ popsal čtyřnásobný mistr světa.

„Ztratili jsme ho (titul) před třemi závody. Ztráta je docela velká. Ano, myslím, že jsme mohli být blíže, ale abych byl realistický, nevidím žádný z posledních závodů, ve kterých bychom byli schopni dostat se na pole position, vést z čela a jet závod podle sebe,“ říká Vettel.

„Ty závody, co jsme měli, vždy jsme v nich startovali zezadu, vraceli jsme se, museli jsme se propracovat polem, předjet nějaká auta a využít rychlost v závodě, která byla lepší, ale nedostatečná. Budu se snažit, celý tým se bude snažit, abychom se vrátili silnější a příští rok jsme mu (Hamiltonovi) to ztížili.“

Räikkönen poslední závod za Ferrari nedokončil

Kimi Räikkönen jel v Abú Dhabí poslední závod za tým Ferrari. Už po sedmi kolech však musel odstoupit kvůli technickému problému.

„Jsem samozřejmě trochu zklamaný, není to způsob, jakým jsme chtěli dokončit tento poslední společný závod. Bohužel jsme měli elektrický problém. Na zadní rovince jsem cítil, že mi schází výkon a pak se všechno vypnulo. Je to škoda, ale tak to v závodění občas chodí,“ řekl Räikkönen, který i přesto udržel třetí místo v konečném pořadí před Maxem Verstappenem.

„Byla to celkem slušná sezóna, ale čtyři odstoupení jsme neměli v plánu a samozřejmě nám nepomohla. Chci poděkovat všem fanouškům Ferrari, kteří mě vždy velmi podporovali. Prošli jsme si spolu dobrým i špatným, a to tohle všechno dělá zajímavějším. Samozřejmě jsme chtěli skončit lépe, ale to je součástí sportu. Vždy budeme mít vzpomínky na vítězství v šampionátu jezdců v roce 2007 a dva společné konstruktérské tituly,“ uzavírá Räikkönen, který se pro další dva roky vrací do týmu Sauber, ve kterém svou kariéru ve formuli 1 začínal. Za Ferrari bude místo něj v příští sezóně závodit Charles Leclerc.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud