Vettel přišel o část citu pro chování vozu, řekl Horner

Vettel přišel o část citu pro chování vozu, řekl Horner

Christian Horner vysvětluje, v čem tkví letošní problémy Sebastiana Vettela.

Němec, který má v 27 letech na svém kontě už čtyři tituly mistra světa, od roku 2010 dominoval formuli 1 a měl navrch také v porovnání se svým týmovým kolegou Markem Webberem.

Letos však do formule 1 přišla nová pravidla a do Red Bullu Daniel Ricciardo, který naopak celkem pravidelně Vettela nechává za sebou. V kvalifikaci je to mezi jezdci Red Bullu sice celkem vyrovnané (6:5 pro Ricciarda), v závodech má však Australan jasnou převahu 9:2.

Podle Hornera za Vettelovými problémy stojí více faktorů. „Je to kombinace několika věcí,” řekl šéf Red Bullu. „Zaprvé, když pět let bojujete o titul, tak vás to trochu vyčerpá, to ale není ten zásadní problém.

Způsob, jakým Sebastian v posledních letech dostával z vozu těch posledních několik desetin, byl unikátní. Je velmi citlivý na chování vozu, obzvlášť při brzdění. O část tohoto citu letos přišel,” dodává Horner s tím, že za to může zejména nástup elektronického brzdného systému, který Vettelovi příliš nevyhovuje.

„Ovladatelnost vozu byla opravdu špatná, Seb proto nemohl tak hospodařit s pneumatikami, jako to vždy dělal. Jako baletka tančil mezi plynovým a brzdovým pedálem.”

Při posledním závodě v Maďarsku, kde se kvalifikoval do první řady, pak podle Hornera Vettel ukázal, že znovu získává cit pro letošní vůz RB10.

„Nemůžeme rovněž zapomenout na to, kolik technických problémů Sebastian měl, spousta z nich přitom byly jen maličkosti. Měl tedy méně času na přizpůsobení svého jezdeckého stylu.

Doporučujeme

Články odjinud