Vettel poprvé vítězem Závodu šampionů

Vettel poprvé vítězem Závodu šampionů

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel si do sbírky vítězství připsal další triumf, když dnes na Olympijském stadionu v Londýně ovládl letošní ročník Závodu šampionů.

Na provizorně vytvořeném okruhu uvnitř stadionu ve finále poměrem 2:0 porazil devítinásobného vítěze závodu 24h Le Mans Toma Kristensena.

K celkovému vítězství vykročil Vettel výhrou v první jízdě v souboji ve vozech Radical SR3 SRX.

Druhá finálová jízda se měla uskutečnit na buginách RoC, které jsou pravidelnou součástí každého ročníku Závodu šampionů. Ještě před startem samotné jízdy se však na Kristensenově voze vyskytl technický problém, kvůli kterému musel být start odložen.

Jezdci následně přesedlali do vozů KTM X-Bow. Kristensen v první zatáčce přehnal svou snahu a narazil do bariéry, za což dostal od vedení závodu varování, zejména ale nabral velkou ztrátu, kterou už nedokázal ve zbytku jízdy na Vettela stáhnout.

Sebastian Vettel tak přidal ke svým šesti triumfům ze Závodu národů, který spolu s Michaelem Schumacherem ovládl v letech 2007-2012 první vítězství také v individuální soutěži.

Na cestě do finále si Vettel poradil s rallycrossovým šampionem Petterem Solbergem, letošním vítězem 24h Le Mans Nicem Hülkenbergem a v semifinále také s Davidem Coulthardem, který vyhrál tento podnik v loňském roce, kdy se závodilo na přírodní trati v Barbadosu.

Kristensen musel pro účast ve finále porazit nejprve šampiona formule E Nelsona Piqueta Jr., dále legendu britského mistrovství cestovních vozů (BTCC) Jasona Plata a šampiona vytrvalostního seriálu Blancpain Endurance Alexe Buncomba.

Už v předkole skončila soutěž například pro letošního šampiona DTM Pascala Wehrleina či Jolyona Palmera, který bude příští rok závodit ve F1 v barvách týmu Lotus.

Osmifinále znamenalo konečnou mimo jiné pro tři jezdce formule 1 Daniela Ricciarda, Jensona Buttona a Romaina Grosjeana. Jen o kolo dále se propracovali Hülkenberg s Felipem Massou.

Poslední kapilotu své závodní kariéry dnes napsala britská pilotka Susie Wolffová, která v letošní sezóně působila jako testovací pilotka Williamsu ve F1.

Webber mistrem světa WEC

Na okruhu v Bahrajnu se dnes odjel poslední závod letošní sezóny Mistrovství světa vytrvalostních závodů (FIA WEC), který zažil velký triumf i loučení.

Velkého úspěchu dnes totiž dosáhl také Vettelův bývalý týmový kolega z Red Bullu Mark Webber, který se stal spolu s Brendonem Hartleyem a Timem Bernhardem v barvách porsche mistrem světa v nejprestižnější kategorii LMP1. Pro 39letého Australana je to přitom jeho vůbec první titul mistra světa v životě.

S kariérou se dnes zároveň rozloučil bývalý pilot F1 Alexander Wurz, který svůj poslední závod v životě dokončil s vozem Toyota rovněž v kategorii LMP1 na třetí pozici.

Foto: Getty Images / Mike Hewitt

Doporučujeme

Články odjinud