Vettel podle Webbera ignoroval příkazy týmu. Vettel uznal svou vinu

Vettel podle Webbera ignoroval příkazy týmu. Vettel uznal svou vinu

Red Bull měl údajně jezdcům přikázat, aby drželi své pozice, nicméně Vettelovi bylo druhé místo málo, a do souboje se starším kolegou šel naplno. AKTUALIZOVÁNO

Sebastian Vettel v době, kdy byl až za Webberem, týmu jasně dával najevo nespokojenost a vyzýval Red Bull, aby situaci vyřešil. To se nicméně nestalo, a tak trojnásobný světový šampion vzal situaci do svých rukou a po tvrdém souboji se nakonec dokázal probojovat před Marka Webbera. Ten byl očividně Vettelovým počínáním překvapen a rozladěn. Po závodě kolegovi připomenul kód "multi 21," což by měla být šifra Red Bullu, která jezdcům nakazuje držení pozic. Došlo ovšem k momentu, o kterém se jistě bude v třítýdenní pauze před Velkou cenou Číny živě diskutovat. 

 "Po posledním pitstopu mi tým řekl, že je závod rozhodnutý, a tak jsme snížili otáčky motoru, abychom mohli v klidu dojet do cíle. Samozřejmě chci taky závodit, nicméně už před závodem jsme si vyříkali, jak se v podobné situaci zachováme. V posledním stintu si dáváme pozor na výdrž pneumatik a dojíždíme opatrně do cíle. 

Seb se ovšem nakonec rozhodl po svém a bude si moci užívat patřičné ochrany, jako tomu je vždycky. Přiškrtil jsem motor a snažil se dojet do cíle, když v tom proběhl útok. Výsledkem dnešního závodu jsem jednoznačně zklamaný," řekl ledově vážný Mark Webber, který tak na svůj dvoustý závodní víkend v kariéře nemůže vzpomínat v dobrém. 

Vítěz dnešního závodu si zřejmě vzal k srdci pokárání od vedení týmu a zřejmě i Adriana Neweyho a za své chování se Webberovi omluvil:

"Cítil jsem, že mám dobrou rychlost, na střední směsi jsem byl o něco rychlejší, a tak došlo k velkému souboji. Udělal jsem ale velkou chybu. Měli jsme zůstat v pozicích, jaké jsme měli. Nebylo to tak, že bych ignoroval příkaz týmu, jen jsem to zpackal. Vzal jsem Markovi vedení, je mi jasné, že je teď  za to naštvaný. Chci být ale upřímný a omluvit se mu. 

Při předjíždění jsem dost zariskoval, měl jsem se zachovat jinak. Jeho pocitům to teď nicméně asi moc nepomůže. Takže promiň, Marku, výsledek je takový, jaký je, ale schválně jsem to vážně neudělal."

V oficiální tiskové zprávě týmu se již oba piloti podle očekávání vyjadřují mnohem umírněněji. Vettel k tomu dodává, že kdyby teď mohl své vítězství darovat zpět Webberovi, udělal by to. K tolik diskutované kontroverzi pramenící z Vettelova neuposlechnutí rozkazu se musel vyjářit i Christian Horner:

"Samozřejmě se hodně debatuje o tom, co se stalo na konci závodu. Po posledních zastávkách v boxech jsme měli v plánu mít závod pod kontrolou a šetřit pneumatiky, dojet do cíle a získat maximum bodů s oběma vozy. Bohužel, zájmy jezdce se někdy dostávají do konfliktu se zájmy týmu. Sebastian se rozhodl vzít do svých rukou, naštěstí předjetí proběhlo bez kolize a do šachovnicové vlajky už se nic závažného nepřihodilo. 

Je to frustrující. Formule 1 není pouze individuálním, ale i týmovým sportem. To, co se dnes přihodilo, by se nemělo stávat. Sebastian se za to omluvil a na nás nyní je, abychom celý problém interně v rámci týmu prodiskutovali."

Doporučujeme

Články odjinud