Vettel: Pódium nám nespadlo do klína, udělali jsme správné rozhodnutí

Vettel: Pódium nám nespadlo do klína, udělali jsme správné rozhodnutí

Na třetí místo Sebastiana Vettela z Ferrari v cíli Velké ceny Velké Británie by asi před startem vsadil málokdo.

Čtyřnásobný mistr světa však umístění na stupních vítězů nepovažuje za "dárek" a i když připouští, že Ferrari po celý víkend ztrácelo, tým si jej podle něj zaslouží.

Ferrari obsadilo na roštu až třetí řadu za mercedesy a williamsy a úvodu závodu se jeho jezdci propadli o další pozice.

Vettel spadl až na devátou příčku, ale díky skvěle načasovanému přezutí na přechodné pneumatiky se probojoval až na stupně vítězů.

Když byl ale dotázán, zda stupně vítězů nebyly pro Ferrari tak trochu "vánočním dárkem", Vettel odpověděl: „Není to dárek, Santa mi neřekl, ať zajedu do boxů.”

„Bylo to naše rozhodnutí, a evidentně moc lidí to neudělalo správně, ale my ano, byla to naše volba a tohle je to, čeho jsme dosáhli.”

O tom, kdy zajede, se přitom Vettel rozhodl sám. „Je to těžké rozhodnutí - když prší, tak některá auta už zajíždějí do boxů a vy o tom přemýšlíte, když je ale okruh na většině míst suchý, pak to nemá smysl,” řekl Vettel.

„Pak jsem vyjel ze zatáčky Chapel a zpozoroval hodně vody, celé kolo před tím jsem se díval na mraky a řekl jsem si, že ještě jedno kolo. Déšť byl intenzivnější, pořádný déšť, žádné mrholení.”

Přesto však Vettel připouští, že o tomto víkendu Ferrari tahalo za kratší konec.

„Nebyl to pro nás moc dobrý víkend. Čekali jsme, že budeme silnější,” řekl.

„Myslím, že rychlost Williamsu nás v sobotní kvalifikaci a také dnes překvapila. Nemyslím, že jsme udělali krok dozadu, jen jsme tento víkend nemohli najít správný směr.”

„Mezi námi a Williamsem je to těsné, také Red Bull byl o tomto víkendu rychlý, takže myslím, že udělali krok vpřed.”

GettyImages-479543284.jpg

Kimi Räikkönen se rozhodl přezout na přechodnou směs pneumatik dříve, což se nevyplatilo a Fin dojel až na osmé pozici. Ferrari se podle něj nestačilo na maximální rychlosti.

„V prvním stintu jsme byli rychlejší než Nico (Hülkenberg), ale nedokázal jsem ho předjet,” řekl Räikkönen.

„Na rovinkách, kde máte skutečnou šanci na předjetí, jsme nebyli dost rychlí. Vůz byl dobrý. Choval se lépe než včera, všechno bylo OK, jen ty lepší časy na kolo chyběly. Nevím z jakého důvodu, ale řízení bylo dobré. Pak přišel déšť a my se rozhodli něco udělat, ale bylo to příliš brzy. Myslel jsem, že bude pořád pršet, ale zajeli jsme o čtyři kola dřív. Bylo to špatné rozhodnutí, ale zkusili jsme to.”

Šéf týmu Maurizio Arrivabene řekl, že první umístění týmu na stupních vítězů od GP Monaka není důvodem k oslavám.

„Sklenice je z poloviny prázdná, ne plná,” řekl Arrivabene. „Z pohledu strategie jsme udělali velmi dobrou práci, déšť nám pomohl. Kdyby byl závod ale suchý, byl by jeho výsledek úplně jiný. Byli jsme docela pomalí na rovinkách a v rychlých zatáčkách jsme nic nezískávali.”

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud