Vettel pod žlutými vlajkami nepředjížděl, ujišťuje FIA

Vettel pod žlutými vlajkami nepředjížděl, ujišťuje FIA

Po závodě v Brazílii se objevily spekulace, že Sebastian Vettel předjel Kamuje Kobajašiho pod žlutými vlajkami. Ale není tomu tak.

Předjíždění pod žlutými vlajkami je zakázané, a pokud by se ho Vettel dopustil, mohli by mu stewardi po závodě přičíst 20 sekund k výslednému času, což by ho připravilo o titul.

Jenomže FIA hned po závodě ujistila, že v inkriminovanou dobu nebyly na trati žluté vlajky, ale žlutočervené, které signalizují kluzkou trať, v Brazílii to bylo kvůli dešti, a předjíždění nezakazují.

Situaci analyzovala televize Sky Sports ve svém videu (čas 3:50), kde je vidět, že v 10. zatáčce sice svítila žlutá vlajka, ale traťový komisař ji doprovázel žlutočervenou kombinací. V poslední zatáčce svítila zelená.

Vettel pak Kobajašiho předjel na cílové rovince, kde jsou sice při rychlém projetí na první pohled vidět jen žlutě svítící vlajky, ale podle FIA se jednalo o stejný případ jako v 10. zatáčce, tedy o žlutočervené varování na kluzký povrch.

"Hovořil jsem s Garym Connollym, jedním ze stewardů, a on mi s jistotou potvrdil, že tam byl červenožluté tabule," uvedl Martin Brundle.

Navíc Kobajaši byl na cestě do boxů, jakmile ho Vettel minul, zatočil do pit lane.

Doporučujeme

Články odjinud