Vettel: Po GP Španělska budeme ve Ferrari mluvit o týmové režii

Vettel: Po GP Španělska budeme ve Ferrari mluvit o týmové režii

Sebastian Vettel potvrdil, že uvnitř týmu Ferrari budou diskutovat o týmové režii poté, co ve Velké ceně Španělska vozů formule 1 došlo ke dvěma incidentům, které měly vliv na rychlost Vettela a jeho týmového kolegy Charlese Leclerca.

Vettel v první zatáčce závodu zaútočil na dvojici jezdců Mercedesu, ovšem došlo k zablokování jeho předních kol a první Vettelův stint byl ovlivněn vybržděnou ploškou na pneumatice jeho ferrari. Ve třetí zatáčce se propadl za Maxe Verstappena a dostal se pod tlak svého týmového kolegy Leclerca.

Oba jezdci Ferrari si v následujících kolech drželi své pozice, zatímco se jim vedoucí trojice pilotů vzdalovala. Ferrari nakonec rozhodlo o přepuštění Vettelovy pozice Leclercovi, zatímco Němec následně zajel do boxů.

Strategie obou pilotů však byla rozdílná a ve druhém stintu naopak Vettel, jedoucí na rychlejší střední směsi, dostihl Leclerca. Následně přišel z boxové zdi Ferrari opět pokyn k výměně pozic a Vettel se dostal na čtvrté místo.

„Budeme o tom uvnitř týmu mluvit, ale uvnitř vozu se snažíme jet každý svůj závod. Myslím, že na začátku bylo jasné, že byl Charles rychlejší. Když tlačil více a více, byl jsem rád, že jsem ho mohl pustit,“ řekl Vettel.

„Ve druhém stintu jsem si pak dlouho nebyl vědom toho, že jsme byli na odlišných strategiích. Jakmile to však bylo jasné, pustil mě a byl jsem samozřejmě mnohem rychlejší. Pokusil jsem se vyvinout tlak na Maxe (Verstappena), ale se safety carem na konci na tom nezáleželo.“

Vettel také přiznal, že jeho závod ovlivnila poškozená pneumatika z chyby v první zatáčce závodu.

„Měl jsem problém vidět věci okolo a zpomalit. Ovlivnilo to můj první stint, pak ale byla moje rychlost dobrá, už ale bylo obtížné se vrátit. Safety car nám dal šanci, ale měli jsme stejnou rychlost jako Max, takže předjet Maxe bylo obtížné, ale ne nemožné,“ připustil Vettel.

Leclerc nemá s týmovou režií problém

Leclerc po závodě řekl, že s týmovou režií ve Velké ceně Španělska neměl žádný problém.

„V tomto závodě jsem neměl absolutně žádné problémy. V prvním stintu jsem byl rychlejší, vždy je to ale těžké, když jezdec vzadu řekne, že je rychlejší. Samozřejmě vždy chcete být vpředu. Nechali mě předjet a já mohl jet svůj závod. Pak jsme se vyměnili znovu, když jsem měl problémy,“ řekl Leclerc.

Leclerc zároveň nepochyboval o rozhodnutí využít tvrdé směsi pneumatik, která jej v porovnání s Vettelem postavila do rychlostní nevýhody.

„Nemyslím si, že to bylo špatné rozhodnutí. Chtěli jsme jet až do konce, bohužel jsme je ale nepřiměli pracovat tak, jak jsme chtěli. Celkem hodně jsme se trápili se zadními pneumatikami a ztratil jsem trochu času, ale stejné to bylo i na střední směsi, abych pravdu řekl. Musíme se na to podívat a analyzovat to.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud