Vettel odstartuje z boxové uličky, je odhodlán bojovat

Vettel odstartuje z boxové uličky, je odhodlán bojovat

Aby Red Bull vyšetřil příčinu problémů, rozhodl se vzít si Vettelův vůz do garáže, Němec tak odstartuje z boxů. Podle Hornera bylo ve voze paliva dost, ale musel by se rozebrat palivový systém. AKTUALIZOVÁNO.

Sebastian Vettel se ani při startu z boxové uličky kvůli diskvalifikaci za porušení pravidel v kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí nehodlá vzdát. "Jeden z nejlepších skokanů na lyžích historie kdysi řekl: 'Každá šance je příležitost a pokud jsme soustředěni, pořád je tu zítra určitá šance.'," citoval odhodlaně.

Christian Horner upozornil, že Vettelovi přikázali zastavit inženýři Renaultu s odvoláním na problémy s palivovým systémem. "Poté jsem mluvil s komisaři, kteří tuto situaci akceptovali jako technické důvody pro zastavení auta způsobené vyšší mocí. Bohužel z důvodů, kterým ještě musíme porozumět, bylo místo požadovaného jednoho litru paliva pro nutné testy odčerpáno z nádrže jen 850 mililitrů," vysvětloval šéf týmu Red Bull příčinu diskvalifikace a zařazení obhájce titulu na poslední místo na startovním roštu.

Aby Red Bull vše vyšetřil, rozhodl se vzít si vůz z uzavřeného parkoviště zpět do své garáže. Vettel tak do závodu odstartuje z boxové uličky. "Z Markova startu z první řady musíme vytěžit maximum. Seb má před sebou náročný večer," připomněl necelý den před závodem za umělého osvětlení Horner.

Horner sice trest svého svěřence akceptoval, ale uvedl, že v autě bylo paliva dost. "Pravidla říkají, že jeden litr paliva musí být z vozu odčerpán bez odstranění kapoty a manipulace s vozem," připomněl článek 6.6.4 technických regulí. "Věříme, že palivo někde v systému je, podle toho, co nám řekl Renault, ale palivový systém nesmíte rozebrat za účelem poskytnutí vzorku," upřesnil.

"Je to frustrující, je to nepříjemné. Byl to problém, který nám byl oznámen při cestě do boxů. Instrukce Renaultu byly jasné, chtěli, abychom okamžitě zastavili kvůli problémům s palivovým systémem, tak jsme to udělali. FIA to akceptovala, ale pak jsou tu ty regule s odčerpáním jednoho litru paliva," litoval.

Na otázku, jak celá záležitost ovlivní Vettelův boj o třetí titul mistra světa odpověděl: "Těžko říct. Je před námi dlouhý závod. Budeme útočit a jsem si jistý, že Sebastian všem ukáže, proč je skvělý závodník. Už dříve předvedl skvělé závody, když startoval zezadu, nepochybuji, že to může zvládnout znovu."

Doporučujeme

Články odjinud