Vettel najel do mého vozu, říká o vzájemné kolizi Verstappen

Vettel najel do mého vozu, říká o vzájemné kolizi Verstappen

Sebastian Vettel z Ferrari podle Maxe Verstappena najel při jejich vzájemné kolizi ve Velké ceně Japonska vozů formule 1 zboku do jeho monopostu. Jezdec Red Bullu incident přirovnal k jejich vzájemné kolizi v Číně.

V 8. kole závodu v japonské Suzuce došlo v zatáčce Spoon mezi Verstappenem a Vettelem k souboji o třetí místo, který skončil vzájemnou kolizí a Vettelovým roztočením. Sportovní komisaři za tento incident neudělili žádnou penalizaci, ačkoliv podle Verstappena je viníkem Vettel.

„V té zatáčce nemůžete předjíždět. Dokonce jsem mu nechal místo, ale on narazil do mého vozu,“ popsal Verstappen.

„Nejsem ten, kdo vytváří pravidla. V opačném případě by z F1 zmizelo hodně trestů, myslím ale, že je to podobný scénář s tím, co jsem s ním měl v Číně. Samozřejmě, neroztočili jsme se (jako v Číně), ale on najel do boku mého vozu. Mohl by být trochu opatrnější,“ dodal.

Ještě předtím se Verstappen dostal do incidentu s druhým pilotem Ferrari Kimim Räikkönenem. V nájezdu do šikany Verstappen probrzdil a vyjel mimo trať. Přejel přes trávu a vrátil se na trať, kde se jej Räikkönen pokusil objet vnějškem, ovšem vracející se Verstappen jej vytlačil z trati. Pilot Red Bullu za to dostal penalizaci pěti sekund, kterou si odpykal během své zastávky v boxech.

„S tím prvním (incidentem) rozhodně nesouhlasím. Probrzdil jsem a mohl jsem si jednoduše zkrátit trať. Udělal jsem maximum pro to, abych se vrátil na trať. A on se rozhodl jet vnějškem. Nevím, proč jsem dostal trest, je to hloupé,“ řekl Verstappen, který nakonec obsadil třetí místo.

Ricciardo po stíhací jízdě čtvrtý

Čtvrté místo v cíli získal pro sebe a Red Bull Daniel Ricciardo, který po technických problémech v kvalifikaci startoval do závodu až z patnácté pozice.

„Jo, když to všechno uvážím, je to dobrý výsledek. Upřímně, nevěděl jsem, na které pozici dnes skončím,“ řekl Ricciardo. 

„Bylo dobré dostat se polem vpřed, na roštu mi Helmut (Marko, poradce Red Bullu) řekl, že čtvrté místo je podle něj příliš optimistické a dnes nedosažitelné. Čtvrté místo je takové malé vítězství z konce pole na této trati a bylo hezké vidět naši dobrou rychlost proti Ferrari. Stupně vítězů by byly ještě sladší, ale nemohu si na výsledek stěžovat a mám radost. Už zbývá jen říct: 'arigatooooo, Japonsko!'“

Foto: Getty Images / Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud