Vettel na ojetých gumách výhru neudržel, Webber postoupil o patnáct míst

Vettel na ojetých gumách výhru neudržel, Webber postoupil o patnáct míst

Sebastian Vettel jel na dvě zastávky a ztratil výhru čtyři kola před cílem. Mark Webber odstartoval na tvrdších pneumatikách. Během závodu nasadil dvě čerstvé měkčí sady a skvělým finišem se prosadil na třetí místo.

Ve Velké ceně Číny na okruhu v Šanghaji byl přerušen vítězný seriál Sebastiana Vettela a Red Bullu. Němec jel na dvě zastávky v boxech a v závěru díky odcházejícím pneumatikám klesl za Lewise Hamiltona na druhé místo. Vynikající závod zajel Mark Webber, který se po startu z osmnáctého místa prosadil na třetí v cíli.

Vettel viděl příčinu ztráty vítězství právě ve strategii. "Se dvěma zastávkami musíte být trpělivý a starat se o pneumatiky, ale dnes to nefungovalo. Prostřední stint měl být delší. Pak jsem na tvrdších pneumatikách viděl, jak se Lewis přibližuje. Snažil jsem se bránit, jak to šlo," bilancoval Němec. "Udělali jsme několik chyb a měli problémy, ale pořád jsme dojeli na druhém místě a s tím jsem spokojený. Gratuluji Lewisovi a McLarenu. Je to důkaz, že když jednou v závodě zkusíte něco jiného, děláte chybu. Je přirozené, že vás někdo porazí."

Obhájce titulu mistra světa se z dnešního závodu hodně poučil. Ztratil už na startu, kde z pole position klesl za oba mclareny. "Myslím, že start nebyl nejlepší. Vypadá to, že levá strana je tady horší," upozornil. Při první zastávce navíc mezi jeho mechaniky omylem zamířil těsně před ním jedoucí Jenson Button. "Bylo to trochu překvapivé. Něco podobného jsme už zažili s Toro Rosso. Nevím co lidi láká zastavit v naší garáži... Chlapi ale zachovali chladnou hlavu a vyjeli jsme jako první."

Vettel také nemohl komunikovat pomocí rádia z boxů. On inženýry slyšel, oni jeho ne. "To nám situaci neusnadnilo. Obvykle si vyměňujeme informace o chování pneumatik. Ptal jsem se na řadu věcí, ale nedostal žádné odpovědi. Měli jsme problém s komunikací, měli jsme problém s KERS, nebyl to zrovna bezproblémový den," uzavřel.

Webber se dokázal oproti startovní pozici posunout o patnáct míst. "Gratuluji Lewisovi. Je dobře, že konečně někdo... Samozřejmě, Seb je ze stejného týmu, ale měl fenomenálně našlápnuto a všichni jsme tu od toho, abychom bojovali o vítězství. Škoda, že vyhrál McLaren, ale nemohli jsme Seba nechat utéct. Je to dobrý den pro závodění a z hlediska bodů získaných týmem také pro nás," hodnotil závod Australan.

Třetí jezdec loňského šampionátu postupoval na začátku díky startu na tvrdých pneumatikách závodním polem jen pozvolna, jeho chvíle přišla až v závěru. "Byla to zajímavá velká cena. Rozhodli jsme se odstartovat na tvrdších pneumatikách. Věděli jsme, že to není zrovna žádaná guma, protože nevydrží zase tolik. Bylo to trochu složité. Nebylo jednoduché vrátit se zpátky mezi tyhle chlapy (na čelní místa - pozn. red.)," vzpomínal Webber. "Zajel jsem do boxů a v té chvíli pro mě závod začal. Po patnácti kolech jsem byl stále sedmnáctý, ale cítil jsem se dobře. Zbyly mi nějaké pneumatiky z kvalifikace. Možná je nejlepší se kvalifikace neúčastnit a jet zezadu."

"Žerty stranou, tento víkend to byla skvělá práce, chlapi se nikdy nevzdávají. Tuto jízdu věnuji všem v továrně," vzkázal Australan.

Šéf týmu Christian Horner vysvětlil, že Vettelovu strategii tým zvolil na základě slabšího startu. "Téměř se to vyplatilo. Chyběla čtyři kola, kdy neměl přilnavost, aby vedení udržel. Druhé místo je pořád fantastické, znamená hodně bodů, které jsme si zasloužili," připomněl. "Co se týče Marka, jeho závod jsme zvládli efektivně, předvedl fenomenální postup až na pódium. Celkově je to dnes skvělý výsledek pro tým."

Doporučujeme

Články odjinud