Vettel má poprvé čtyři výhry v řadě, Webberovi odešel KERS

Vettel má poprvé čtyři výhry v řadě, Webberovi odešel KERS

Vettel stylem start-cíl vybojoval v Indii čtvrtou výhru v řadě. Webber absolvoval dvě třetiny závodu bez KERS, nakonec ubránil alespoň třetí místo. Renault zaznamenal stopadesátou výhru. AKTUALIZOVÁNO.

Red Bull pokračuje ve vítězném tažení. Sebastian Vettel potvrdil svou formu z posledních závodů a vyhrál již čtvrtou velkou cenu v řadě, což se mu dosud v kariéře nepodařilo. Vítězství na okruhu Buddh International je jeho pátým letošním triumfem. Mark Webber dojel ve Velké ceně Indie třetí.

Vettel vyhrál stylem start-cíl. V závěru se pod jeho vozem objevily jiskry, ale prý nešlo o zásadní problém. "Zaznamenal jsem to, myslím, ke konci závodu, když jsem aktivoval DRS velmi blízko jezdci o kolo zpět. Na vyvážení jsem nic nepocítil a ani v dalších kolech. Musíme problém analyzovat, ale nezpomalilo nás to," vysvětlil mistr světa uplynulých dvou sezon. "Závod jsem si dost užíval. Bylo klíčové vybudovat si v prvním stintu náskok, aby Mark nemohl použít DRS. V první zatáčce to bylo docela těsné, ale měl jsem dobrý výjezd ze třetí zatáčky, pak jsem dokázal budovat náskok nejen na Marka, ale i na ostatní."

Přestože Němec zvýšil svůj své vedení v šampionátu před Fernandem Alonsem na třináct bodů, o titulu mistra světa zatím mluví tradičně opatrně. "Pokud chceme myslet na šampionát, toto byl pro nás dobrý krok. Vidíme, jak se věci mohou rychle měnit. Tohle vypadá fantasticky, je skvělé, když vyjde závod přesně, jak chcete. Jsem hrdý a šťastný a užívám si to," pochvaloval si. "To byl dnešek. Nyní se soustředíme na Abú Zabí, které je příští týden. Bereme vše postupně."

Webber jezdil dlouho druhý, ale po první třetině závodu začal mít problémy s KERS. Nakonec ho za pomoci DRS předjel Alonso a v samém závěru ho dohnal Lewis Hamilton. "Chvíli byl (KERS) zapnutý, chvíli vypnutý, pak definitivně vypnutý. Museli jsme změnit vyvážení brzd a udělat vše, abychom co nejméně ztráceli rytmus a tempo. Museli jsme se plně soustředit, ale na té rovince je to bez KERS dost demoralizující, to pak není žádná bitva," narážel Australan na snadnou ztrátu druhé příčky, kterou se po celou střední fázi závodu snažil držet. "Když jsem neměl KERS, Fernando mě předjel, měli dobře nastavené převodování, a bylo to. Tlačil jsem, jak to jen šlo, abych se dostal do cíle, bylo štěstí, že Lewis udělal v padesátém sedmém kole chybu. Bylo to důležité, protože začínal vyvíjet tlak. Snažil jsem se ho držet mimo dosah DRS. Se svou jízdou jsem celkem spokojen, ale ne dostatečně. Jistě jsme dnes mohlí získat víc bodů."

Šéf týmu Christian Horner pochválil Vettela za vynikající bezchybný závod a Webbera za to, jak se popral s jízdou bez KERS. Upozornil na pozoruhodnou statistiku, Vettel odjel v čele všechna kola obou odjetých ročníků Velké ceny Indie.

Cyril Dumont z Renaultu upozornil, že francouzský výrobce motorů má znovu co oslavovat. Zatímco před týdnem v Koreji dosáhl dvousté pole position, dnes v Indii stopadesátého vítězství, když první triumf zaznamenal Jean-Pierre Jabouille s vozem Renault ve Velké ceně Francie v Dijonu roku 1979. "Chci pogratulovat všem ve Viry-Châtillon a samozřejmě z Mecachrome, z téměř pětiset závodů jsme jich vyhráli sto padesát, což je výborné. Děkuji a gratuluji všem zúčastněným," uvedl.

Doporučujeme

Články odjinud