Vettel: Lidi štve monotónnost, ne to, že vyhráváme my

Vettel: Lidi štve monotónnost, ne to, že vyhráváme my

Sebastian Vettel prozradil americkému časopisu Autoweek, jaká specifika obnáší práce jezdce a co by sám trojnásobný šampion dělal, kdyby se před lety nedostal do juniorského programu Red Bullu.

Mohl byste závodit i v jiných sériích, než je formule 1?

"Teoreticky bych se mohl účastnit jakékoliv závodnické série, nevím ale, jak moc bych byl úspěšný. Možná by pro mě nejtěžší zkouškou byly motocyklové závody, protože řízení jednostopých vozidel se hodně liší od zacházení s obyčejnými auty. Veškeré moje zkušenosti s jednostopou technikou pocházejí z doby, kdy jsem ještě neměl řidičák. To jsem jezdil na skútru a na motorce, ale myslím si, že nedokážu pořádně využít potenciálu motorek, takže nevěřím, že na nich budu závodit.

V motocyklových závodech jde o úplně jinou úroveň bezpečnosti. Když závodíte v tomhle sportu, dříve nebo později toho necháte, protože je hodně nebezpečný. Závodníci to moc dobře vědí, ale stejně bez toho nemůžou žít. Nevím, jestli bych se rozhodl takového závodu zúčastnit."

Plánujete pokračovat v závodění i po zakončení kariéry ve formuli 1? Chcete pak přijmout novou výzvu?

"Nevím. Líbí se mi rally. Tenhle sport pokládám za velmi zajímavý a naprosto připouštím, že tam můžu pro potěšení jednou závodit.  Ve formuli 1 je třeba závodit naprosto pečlivě a přesně, zatímco vozy top týmů v rally nejsou tak citlivé na přesnost nastavení. Posadit se za volant vozu v rally, to je pro mě velkým požitkem. Líbí se mi zanášení i drift."

Po závodech se všichni zajímají o váš názor, ale vy dost často odpovídáte hodně podobně…

"Abyste se dostali na vysokou úroveň závodění, musíte se zkoncentrovat na současnost, ne se zabývat věcmi, které se dějí okolo. Vy pak jako diváci nahlížíte na věci jinak. Vím to sám z vlastní zkušenosti. Když jsem se jel podívat na ten či onen závod, snažil jsem se zkoumat různé týmy a oceňoval jsem to, co se děje na celé trati, rovněž jsem pozoroval ostatní diváky. Vy se nemusíte soustředit, vy přijdete kvůli tomu, abyste se pobavili, od čehož vás neustále něco odvádí. Když jste ale na trati, jednoduše si plníte svoji práci a oceňujete to, že jsou okolo vás lidé, kteří si přejí vám pomáhat. Tým, trenér, fyzioterapeut."

Po Velké ceně Kanady nebyli někteří fanoušci spokojeni s tím, že jste znovu dominoval v závodě. Jak na to reagujete?

"Stačí, aby jeden začal, a hned se k němu přidá pár dalších. Obecně vzato se fanoušci víc radují z vítězství Ferrari a v tomto případě piloti Ferrari skončili na druhém a osmém místě, proto byli diváci nespokojení. Tak to prostě je.

V basketbalu bylo období, kdy Chicago Bulls vyhrávali všechny zápasy NBA. Tipnete si, jaká byla reakce diváků na šňůru vítězství tohoto týmu? Všichni chtějí, aby se vítězi měnili, to je přirozené. Chicago Bulls jsou výborným týmem, který si zaslouží dobré výsledky. Jenomže dokonce i v době působení Michaela Jordana lidé chtěli, aby vyhrávali jiní.

V Kanadě jsem se stal lídrem a odtrhl jsem se od ostatních. Podařilo se mi řídit si chod závodu, ačkoliv do startu jsem tomu nevěřil. Z tohoto vítězství mám velkou radost. Nemyslím si, že Red Bull Racing si ho necení. Když závodíte za nějaký tým, například za Ferrari, pak se vám nelíbí, když vyhrává Red Bull Racing nebo Mercedes. Stačí, aby pak jeden vyjádřil nespokojení, a ostatní se k němu přidají. To ale nic nemění na tom, že jsem velmi spokojen s výsledkem a nepřemýšlím o tom, jak se k tomu staví ostatní."

Koho ze současných jezdců formule 1 považujete za nejlepšího?

"Momentálně tady máme hodně silné jezdce, je tedy těžké vybrat jen jednoho.  Kimi Räikkönen je hodně silný. Je rychlý a talentovaný od přírody a jen toho využívá. Lewis Hamilton je velmi konkurenceschopný, o Fernandu Alonsovi ani nemluvím. Tihle kluci jsou rozhodně v čele, nechci ale říct, že by ostatní byli nějak výrazně slabí. Nico Rosberg výborně plní svoji práci, Jenson Button je skvělý jezdec, ne náhodou získal titul. Letos trošku nestačí na lídry, ale to se vysvětluje problémy, které McLaren má. Samozřejmě si také hodně cením Marka Webbera. Je to velmi rychlý a talentovaný jezdec. Vážím si ho."

Doporučujeme

Články odjinud