Vettel: Jezděte jako loni, a závod nedokončíte

Vettel: Jezděte jako loni, a závod nedokončíte

Sebastian Vettel upozornil, že letošní vozy zdaleka není možné řídit tak agresivně jako ty loňské, pokud chce jezdec vidět cíl.

Piloti zatím nevědí, jak moc budou muset být opatrní s letošními pneumatikami Pirelli, ale už mají jistotu v tom, že často budou muset šetřit palivo.

"Pokud budete jezdit jako loni, šachovnicovou vlajku neuvidíte," konstatoval Vettel. "To je fakt. Závodění se změní. Plný plyn se zdá být minulostí."

"Jak moc jiné to ve skutečnosti bude, se mě můžete zeptat znovu po prvním závodě v Austrálii. V tu dobu bychom měli mít reálnou představu o tom, co máte a co nemáte dělat v závodních podmínkách."

Jezdci se budou muset spoléhat na výpočty a analýzy týmu. "Ano, interakce mezi pilotem a boxovou zdí bude důležitější než kdy dřív," potvrdil úřadující mistr světa.

"Máte 100 kilogramů paliva, tečka. Takže bude na boxové zdi, aby rozhodli, kdy jet rychle a kdy šetřit. Celé to v podstatě bude o strategii."

Několik čelních představitelů týmů předpovědělo, že významnou roli sehraje v šampionátu také spolehlivost techniky. Vettel opatrně souhlasí, ale do konečných soudů se pouštět nechce. "V tuto chvíli bych peníze vsadil na konzistenci, a ne na rychlost. Ale jak jsem řekl, to platí teď."

Jak zrádná může technika být, poznal Vettel na vlastní kůži první den testů, když mu Red Bull dokázal auto zprovoznit až na poslední hodinu.

"Přes noc (na úterý) jsme měli pár problémů, jeden díl jsme sestavili špatně a trvalo, než jsme se k tomu dílu dostali a změnili jeho pozici," vysvětloval.

"Taková malá chyba se může stát, když si uvědomíte, že se auto skládá z tisíců dílů. A vzhledem k tomu, že je mnoho dílů nových, inženýři si chtěli projít procedury krok za krokem, aby se to už neopakovalo."

Doporučujeme

Články odjinud