Vettel: Je to sen, nemám slov

Vettel: Je to sen, nemám slov

DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ - Formule 1 má nového nejmladšího mistra světa v historii. Sebastianu Vettelovi je dnes 23 let, 4 měsíce a 11 dní. Německý jezdec si v Abú Zabí udržel pole position a vyhrál závod, zatímco jeho soupeře Alonsa a Webbera postihla malá sportovní katastrofa.

Byl to dnes trochu jiný Vettel, než na jakého je svět formule 1 zvyklý. Vyceněné zuby a vztyčený ukazovák v cíli většinu času nahrazovalo dojetí. Jindy drsňák nad věcí si poplakal už cestou do boxů a emoce ho zmáhaly i na stupních vítězů.

„Nemám slov, abych byl upřímný. Nevím, co se má říkat v takových chvílích. Je to neuvěřitelné. Byla to těžká sezona pro nás pro všechny, fyzicky i psychicky,“ řekl Vettel v zákulisí.

Příval emocí byl o to větší, že do posledního kola netušil, jak na tom v šampionátu je.  „Nic jsem nevěděl. Můj inženýr mi posledních deset kol opakoval, abych dával pozor. Bylo mi divné, že jsou tak nervózní. Když jsem projel cílem, řekli, že to vypadá dobře, ale ještě musíme počkat na ostatní. Nedošlo mi, co to znamená. Soustředil jsem se na dojezd. Pak se ozvali znovu a řvali, že jsem vyhrál šampionát. Byl to sen,“ popsal Vettel.

„Z nějakého důvodu se mi tomu pořád nechce věřit. Je to zvláštní, asi se to vsákne, teprve až půjdu spát. Ale na to než dojde, už bude zase ráno.“

Vettel letos získal pět vítězství, z toho tři v posledních čtyřech závodech, utrpěl nespočet technických selhání a udělal dva průšvihy v Turecku a Belgii. Do posledního závodu sezony vstupoval jako třetí v poháru jezdců s patnáctibodovou ztrátou na vedoucího Alonsa.

„Mohl bych napsat knihu o tom, v kolika závodech jsme mohli dokončit líp. Bylo tu několik odstoupení, všichni jsme měli slabé a silné chvilky. Občas bylo nutné ignorovat, co říkají lidi, a soustředit se na sebe. Tak jsem k tomu přistupoval a ono to zafugovalo.“

Webber: Tým vyhrál oba šampionáty, nemohl to být špatný rok

Naděje Vettelova týmového kolegy Marka Webbera pohasly hned v prvních kolech závodu. Australan si přitížil už tím, že se kvalifikoval až na pátém místě. Tým mu naplánoval brzkou zastávku, aby dostal pod tlak Alonsa před ním.

Naneštěstí, při návratu z boxů se Webber zasekl za Jaimem Alguersuarim a poztrácel spoustu času, než ho kolega ze sesterského týmu nechal jet. Alonso se od zastávky vrátil zpátky před něj. Oba se při tom propadli za Vitalije Petrova a Nika Rosberga, kteří stavěli hned na začátku závodu, když byl na trati safety car.

Webber si nepomohl a Alonsovi vyklouzl titul z rukou. Zbytek závodu byli oba zaseknutí za pomalejším Petrovem. Australan dojel sedmý, v šampionátu se propadl na třetí místo.

„Maximálně jsem se snažil, měl jsem kolem sebe skvělé lidi, dělali jsme, co jsme mohli, ale nestačilo to. Tenhle víkend nevyšel, škoda. Ale letos nás potkala spousta pozitivních věcí. Tým vyhrál oba šampionáty, takže to nemohl být špatný rok,“ řekl Webber pro BBC.

Doporučujeme

Články odjinud