Vettel: Ferrari si nezaslouží být na deváté pozici

Vettel: Ferrari si nezaslouží být na deváté pozici

Sebastiana Vettela mrzí, že Ferrari nedokázalo po strategické chybě v Q3 v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vozů formule 1 ukázat svůj potenciál.

Vettel a jeho týmový kolega Kimi Räikkönen byli na začátku Q3 vysláni na trať na pneumatikách do přechodných podmínek v očekávání deště ještě v době, kdy byla trať suchá. Ostatní piloti, včetně jezdců Mercedesu, vyrazili na první pokusy v pneumatikách do sucha.

Risk Ferrari nevyšel a oba jezdci, aniž by zajeli čas, zajeli zpět do boxů. Vettel s Räikkönenem kvůli zdržení zajeli své první pokusy na superměkké sadě pneumatik až v době, kdy už začínalo pršet. Oba piloti ve svých pokusech chybovali a Räikkönen zajel čtvrtý a Vettel až devátý čas.

„Pokud by začalo pršet o pět, šest, sedm minut dříve, tak bychom byli jediní chytří. Nestalo se tak, takže jsme byli samozřejmě jediní, kdo vypadal hloupě,“ řekl Vettel.

„Rozhodnutí bráním. Bylo to rozhodnutí nás jako týmu. Očekávali jsme, že bude pršet více, což se nestalo. Bylo to špatné rozhodnutí, ale když jsou takové podmínky, tak je zřejmé, že to uděláte buď dobře nebo špatně. Nikoho neviním.“

„Není to pozice, na které si zasloužíme být. Máme více rychlosti než na devátou pozici, ale startujeme na ní a uvidíme, jak to půjde. Nebyl to náš den. V zatáčce Spoon jsem měl smyk, který nepomohl. Myslím, že první jízda byla OK, ale udělal jsem chybu a ztratil jsem tam většinu času. Druhou jízdu jsme nestihli zajet včas, protože přišel déšť.“

„Myslím, že oproti včerejšku jsme udělali krok vpřed, ale nebyli jsme schopni jej ukázat. Zítra je nový den, nebude to snadné, když startujete hluboko v poli, ale není to nemožné,“ dodal Vettel, který na druhé pozici průběžného pořadí ztrácí na Hamiltona 50 bodů.

Räikkönen ve druhé řadě

I Räikkönen udělal ve svém nejrychlejším pokusu ve třetí části kvalifikace chybu, když musel krotit smyk, přesto mu to stačilo na čtvrté místo a ve druhé řadě doplní Maxe Verstappena z Red Bullu.

„Máte dvě rozhodnutí, jedno je správné a druhé je špatné. My udělali špatné. Alespoň to nakonec nebyla úplná katastrofa. Dokázali jsme zajet jedno kolo, které bylo i s chybou docela dobré,“ řekl Räikkönen.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud