Vettel chválil Hamiltona, Webber byl naštvaný na problémy s vozem

Vettel chválil Hamiltona, Webber byl naštvaný na problémy s vozem

Sebastian Vettel se v Maďarsku kvalifikoval na druhé místo a vysekl poklonu prvnímu Lewisu Hamiltonovi. Marka Webbera postihly problémy s KERS a s převodovkou a z desáté příčky je pořádně frustrovaný.

U Red Bullu mohou mít po kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska smíšené pocity. Sebastian Vettel zaostal v boji o pole position za Lewisem Hamiltonem o 0,038 sekundy a odstartuje z první řady, naopak Mark Webber měl technické problémy, kvůli kterým v závěrečné fázi nevyjel na trať a obsadil až desáté místo.

Vettel sportovně uznal, že Hamilton si dnešní pole position zasloužil. "Nakonec jsem byl se svým kolem spokojen, ale nebylo dostatečně rychlé. Mercedes má pochopitelně v kvalifikaci velmi dobré tempo. Myslím, že Lewis dnes odvedl výjimečnou práci, když se podíváte na odstup od Nika (0,332 s). Musíte být fér a respektovat to," hodnotil. "Neztrácel jsem moc. Možná jsem při druhém pokusu něco ztratil ve středním sektoru. Je velmi klikatý, je tam v krátkém čase dost zatáček a možná jsem tam nebyl dostatečně agresivní. Ale je hloupé tu teď sedět a říkat si, že jsem mohl udělat to či tamto."

Vettel věří, že výsledek kvalifikace neovlivní jeho šance na výhru. "Jistě, radši bych byl trochu rychlejší a na pole position, ale pořád máme pro zítřek dobrou pozici, máme dobré auto a dobré závodní tempo. Je škoda, že Mark měl problémy a nemohl bojovat o čelo, ale věřím, že pořád můžeme mít dobrý závod," dodal.

Webber jezdil výborně ve volných trénincích, před kvalifikací se věřil, ale postihly ho problémy s KERS a s řazením, přesto se dostal do třetí části. Tam se ale tým kvůli problémům s vozem rozhodl raději nevyjíždět. "KERS, převodovka nebo jak tomu říkáte... Jízda s autem tak dalece mimo potenciál je neuvěřitelná a mimořádně frustrující. Je to pitomé a trapné. Být na tomto okruhu takto vzadu je dost brutální. Měli jsme bojovat o první řadu a jsme až na zatraceném desátém místě, je to jako trn v zadku," rozčiloval se Australan.

Veterán formule 1 dobře ví, že na Hungaroringu se špatně předjíždí. "Zítra by měl tým s autem operovat na limitu. Čeká nás dlouhý závod a musíme vše správně nastavit. KERS byl problémem z padesáti procent, pak tu byly další věci," bilancoval. "V kvalifikaci nás zlobily snad všechny zranitelné části vozu, tak to bylo těžké. Doufejme, že to do zítřka vyřešíme, ale bude těžké dosáhnout výsledku, jakého jsme dosáhnout mohli."

šéf týmu Christian Horner považuje vzhledem k vyrovnanosti startovního roštu Vettelovo druhé místo za pozitivní a Webberových problémů lituje. "Problémy s řazením a s KERS ho pravděpodobně stály 0,8 sekundy na kolo. Odvedl úžasnou práci, že se dostal do třetí části, ale protože auto nemohlo plně využít svůj potenciál, rozhodli jsme se učinit strategický krok. Rozhodli jsme se nevyjet, takže má svobodný výběr strategie a čerstvé pneumatiky. Bude to zajímavé, strategie bude klíčová," tuší.

Thierry Salvi z Renaultu upozornil, že v podobném horku je obtížné auto chladit, o to víc ho potěšil Vettelův výkon. Slíbil, že jeho lidé pomůžou Webberovi, aby se mohl posunout v pořadí výše.

Doporučujeme

Články odjinud