Vettel: Čekal jsem, že Verstappen zaútočí dříve

Vettel: Čekal jsem, že Verstappen zaútočí dříve

Ze slibné pozice po kvalifikaci si z Velké ceny Číny Ferrari odváží jen třetí místo Kimiho Räikkönena. Sebastian Vettel po kolizi s Maxem Verstappenem skončil osmý.

Vettel a Räikkönen ve včerejší kvalifikaci zajistili pro Ferrari kompletně první řadu na startovním roštu. Vettel si po startu pohlídal vedoucí pozici a jezdil na čele až do zastávky v boxech, kdy se před něj dřívějším pit stopem dostal Valtteri Bottas.

V závěru závodu však došlo ke kolizi mezi ním a Verstappenem, když byl pilot Red Bullu na novějších pneumatikách mnohem rychlejší než Vettel, ale nezvládl předjížděcí manévr a oba jezdci skončili v hodinách.

Vettel měl po kolizi problémy s vozem a do cíle závodu ztratil ještě dvě pozice ve prospěch Nika Hülkenberga a Fernanda Alonsa.

„Až do poslední chvíle jsem ho neviděl,“ řekl Vettel, který si i přesto drží stále náskok 9 bodů na čele průběžného pořadí.

„Nechal jsem mu také trochu místa. Upřímně, čekal jsem, že zaútočí dříve. Neměl jsem v úmyslu mu vzdorovat, protože už u Daniela (Ricciarda) jsem viděl, že to nemá smysl. Na čerstvých pneumatikách byli až příliš rychlí.

Nechtěl jsem proto ovlivnit závod klukům za mnou. On ale udělal chybu, zablokoval kola, což se stává. Myslím, že tím ovlivnil výsledek nás obou.“

Když byl dotázán, zda by se měl podle něj Verstappen uklidnit, Vettel odpověděl: „Odjel už dost závodů, ale tohle se vám může stát, i když už odjedete 300 závodů.

Nesmíte zapomínat, že ve voze je velmi obtížné učinit rozhodnutí, ale musíte mít tyto věci na paměti a ujistit se, že nenabouráte. Snadno si mohl urazit přední křídlo nebo dostat defekt, takže jsme oba měli štěstí.“

Räikkönen je se stupní vítězů spokojen

Kolize Vettela s Verstappenem využil k postupu vpřed druhý pilot Ferrari Kimi Räikkönen, který nakonec obsadil třetí místo.

„Myslím, že jsme měli dobrý start, pak jsem byl ale bohužel trochu zablokován a v prvních zatáčkách mě předjeli. Na začátku jsem měl trochu problémy jet za ostatními,“ řekl Räikkönen.

„Nebyl jsem na tom špatně, ale na startu to bylo daleko za ideálem a pak jsme zůstali na trati velmi dlouho. Měli jsme trochu štěstí na Safety car. Měl jsem dobrou rychlost na střední směsi pneumatik, na konci bychom ale potřebovali měkkou sadu, abychom do toho mohli jít.

Myslím ale, že na konci to bylo OK. Jakmile jsem se ale přiblížil, měl jsem mnohem větší rychlost než Valtteri, ale když se přiblížíte, je těžké jet za někým. Myslím ale, že to beru, protože v jednu chvíli to vůbec nevypadalo dobře.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud