Vettel bere vinu za kolizi na sebe

V Malajsii bude na startu odsunut o deset míst.

Až téměř do konce závodu předváděl Sebastian Vettel výborný výkon. Závod však dojížděl na měkčí směsi pneumatik, jejichž životnost rychle spěla ke svému konci. Mladého německého pilota tak dojel Robert Kubica. Bohužel pro oba jejich vzájemný souboj skončil odstoupením ze závodu. Vettel vzal chybu za kolizi na sebe. Potvrdili to také komisaři, kteří Vettela odsoudili k odsunu o deset míst na startu Grand Prix Malajsie. Jeho tým Red Bull byl navíc pokutován za to, že Vettelovi řekl, aby zůstával na trati, byť měl jen tři kola.

"Několik kol před cílem jsme byli na dobrém druhém místě, pak jsem měl ale hloupou kolizi s Robertem Kubicou. V momentě, kdy jsem zatáčel, jsem sice byl ještě vpředu, rychlost jsem ale neudržel. Robert byl na tvrdších pneumatikách, čili o hodně rychlejší.

Když jsme se srazili, byl už přede mnou, ale nebylo kam uhnout. Je to škoda, pro oba to znamenalo konec. Měl jsem ho pustit? Vždy se snažíte souboj dobojovat. Možná jsem ho ale měl pustit a dojet si pro třetí místo. Ale stalo se, takový je život. Snažil jsem se bránit a až do prostřední části zatáčky k tomu byl důvod, pneumatiky ale neměly dostatečnou přilnavost k tomu, abych kolizi zabránil.

Jsem idiot, je mi líto týmu a také Roberta, přivodilo to totiž konec nejen mně, ale i jemu. Tým odvedl přes zimu skvělou práci, postavil dobré auto, takže pořád máme důvod k úsměvu."

Příliš veselý po závodě nebyl ani Vettelův kolega Webber. Tomu představení před domácím publikem rozhodně nevyšlo podle představ, už v první zatáčce se totiž dostal do hromadné kolize. Grand Prix Austrálie dokončil na třináctém místě.

"Byl to frustrující domácí závod. Strašně mě zklamalo, že jsem musel jet s poničeným vozem. Chtěl jsem pro fanoušky zajet dobrý výsledek. Uděláme vše pro to, aby ho dostali aspoň po příštím závodě. Neodstartoval jsem špatně. Snažil jsem si pohlídat první zatáčku, abych jí projel bez újmy. Pak do mě ale poměrně silně narazil Rubens a bylo to. Ztratil jsem velkou část přítlaku. Auto bylo hodně poničené, pro nikoho jsem tak už nepředstavoval žádnou hrozbu. Pro tým to byl obtížný den, ale v Malajsii budeme zpátky. Jsem rád, že se jede už za týden."

Christian Horner také lituje ztracené bodové nadílky. Zároveň však poukazuje na to, že vozy Red Bullu patří ke špičce startovního pole. Marka Webbera prý nechali na trati proto, aby získal co nejvíc užitečných dat. Australanův vůz jinak nebyl v takové kondici, aby mohl zajet uspokojivý výsledek.

 

Doporučujeme

Články odjinud