Vettel: Alonso napomohl k nesprávnému vnímání výkonů jezdců

Vettel: Alonso napomohl k nesprávnému vnímání výkonů jezdců

Sebastian Vettel obdivuje Fernanda Alonsa jako pilota, ale není nadšený z jeho prezentování výsledků ze závodních tratí.

Alonso letos celý rok bojoval o titul, ale neustále opakoval, že nemá nejrychlejší auto. Občas k tomu dodal, že nebojuje jen s Vettelem, ale s technikou Adriana Neweyho.

To některé lidi vedlo k úsudku, že když vyhraje Alonso, je to jezdcem, a když vyhraje Vettel, je to vozem. "To mi nevadí," reagoval německý závodník v rozhovoru pro Auto Motor und Sport. "Za to, že to lidé tak vidí, může i Fernando."

"Já tu teď nechci obhajovat své výkony. Ale také jsme vyhráli závody, které jsme neměli vyhrát. Například loni Monako, když jsem neracionálně rozhodl, že pojedu jen na jednu zastávku. Také Barcelonu 2011. Hamilton byl rychlejší, ale nepředjel mě."

Navzdory této kritice si ale Vettel Alonsa váží. "Bylo mi rychle jasné, že mým hlavním soupeřem bude Fernando. Jako o závodníkovi mám o něm vysoké mínění a hodně ho respektuji."

"Neustále byl vpředu, i když mu věci moc nevycházely. Ferrari bylo konkurenceschopnější, než jsme si po zimních testech mysleli. Dobrá, na suchu by v Malajsii asi nezvítězil, ale od Barcelony bylo Ferrari konkurenceschopné. Silnou stránkou jejich auta bylo, že bylo rychlé všude, málokdy nejrychlejší, ale celkově bylo rychlé."

Vettel už po posledním závodě řekl, že soupeři zkoušeli na něj a Red Bull špinavé triky. Radost v rakouské stáji nevyvolalo ani zkoumání vlajek při Vettelově předjetí Jean-Erica Vergneho v Interlagosu.

"Abych byl upřímný, ani na chvíli jsem si nemyslel, že jsem se něčím provinil. I když to byl rušný závod, určitě jsem viděl všechny vlajky a jejich barvy! Že se Ferrari o něco snaží, jsem se dozvěděl, až když mi Christian (Horner) zavolal a řekl, že Ferrari evidentně není spokojené s výsledkem závodu."

"FIA poté detailně prozkoumala záznam té situace a potvrdila, že vše bylo podle pravidel. Ferrari se protestu vzdalo. Ale věřte mi nebo ne, od šachovnicové vlajky jsem věděl, že jsem neudělal nic špatně."

Doporučujeme

Články odjinud