Veteráni nekončí. Montoya cílí na Indy 500, Villeneuve testuje v Daytoně | Foto: Arrow McLaren SP

Foto: Arrow McLaren SP

Veteráni nekončí. Montoya cílí na Indy 500, Villeneuve testuje v Daytoně

Juan Pablo Montoya, 46. let. Jacques Villeneuve, 50 let. Dva veteráni, dvě hvězdy motorsportu, dva bývalí piloti F1 a dva jezdci, kteří myslí na všechno kromě důchodu.

Kolumbijec Montoya se chystá už na svůj sedmý start v Indy 500. Legendárního závodu série IndyCar, který ovládl v letech 2000 a 2015, se po roce opět zúčastní se stájí Arrow McLaren SP.

„Z návratu do Indianapolis v barvách Arrow McLaren jsem nadšený. Znovu se zúčastním závodu, který má speciální místo v mém srdci – Indy 500,“ cituje rodáka z Bogoty web motorsport.com.

„Minulý rok jsem s McLarenem získal řadu skvělých zkušeností, na kterých chci letos stavět. Myslím si, že máme dobrou šanci bojovat na čele a zapojit se do souboje o vítězství,“ věří vítěz sedmi grand prix F1.

Montoya pronikl do elitní desítky při svých dvou posledních startech. V roce 2017 dojel šestý ještě v barvách týmu Penske, loni poté nostalgický návrat k McLarenu oslavil devátou pozicí po startu z 24. místa.

„Juan Pablo Montoya je se svými dvěma triumfy v Indy 500 a pozoruhodnou kariérou v F1 s několika vítězstvími pro McLaren ve světě motorsportu velkým pojmem. Z jeho zkušeností těží celý tým. Máme v něm dalšího jezdce s potenciálem vítězit při každém usednutí do kokpitu,“ zhodnotil Montoyův přínos šéf McLarenu Zak Brown.

Kromě Montoyi se s McLarenem zúčastní Indy 500 také dva jezdci pro kompletní sezonu IndyCar 2022 Patricio O’Ward a Felix Rosenqvist.

106. ročník slavného závodu je naplánován na 29. května.

Villeneuvův návrat za oceán

I Jacques Villeneuve patří mezi bývalé vítěze Indy 500, jeho zrak však aktuálně míří k jiné americké klasice.

Od posledního Kanaďanova startu v NASCAR Cup Series sice uběhlo devět let, přesto nyní mistr světa F1 opět touží po startu v ikonickém podniku Daytona 500.

Villeneuve se proto aktuálně účastní oficiálních testů v Daytoně, kde řada týmů testuje vozy postavené podle nových technických pravidel.

„Cílem, a to není žádné tajemství, je zúčastnit se únorového závodu Daytona 500. Nechci se tam jet jen pobavit, nepojedu tam jako turista,“ uvedl kanadský pilot pro Le Journal De Montréal.

Bývalý pilot „královny motorsportu“ či tovární jezdec Peugeotu na scéně Le Mans v posledních letech působil v evropské odnoži slavné série NASCAR Whelen Euro Series, díky čemuž se představil i fanouškům v Mostě.

Villeneuvův návrat za oceán probíhá v barvách stáje Hezeberg a s vozem Ford.

64. ročník Daytona 500 odstartuje novou sezonu NASCAR 20. února.

Doporučujeme

Články odjinud