Verstappen změnil značku helmy, ačkoliv ta předchozí seděla k letošnímu red bullu

Verstappen změnil značku helmy, ačkoliv ta předchozí seděla k letošnímu red bullu

Tým Red Bull povolil Maxi Verstappenovi změnit pro letošní sezónu formule 1 dodavatele helmy, ačkoliv jeho letošní model RB15 byl vytvořen tak, aby seděl pro helmu značky Arai, kterou Nizozemec používal do loňského roku. Verstappenova nová helma je od firmy Schuberth.

V rámci nových pravidel formule 1 došlo od letošní sezóny také ke změnám bezpečnostních standardů přileb pro formuli 1, aby byla zajištěna lepší ochrana přední části hlavy.

Někteří dodavatelé přileb proto měli problém včas homologovat své modely. A to byl právě problém také pro Verstappena, jelikož jeho předchozí dodavatel přileb, firma Arai, nedokázala před oficiálním zahájením předsezónních testů homologovat všechny velikosti svých helem.

Jediná povolená verze helmy Arai byla Verstappenovi příliš malá a necítil se v ní v autě během testů dobře. Následně si proto vyzkoušel helmu od německého výrobce Schuberth, se kterou byl spokojenější a pro letošní sezónu změnil dodavatele.

To však představovalo problém pro Red Bull. Helmy Schuberth totiž mají jiný tvar než helmy značky Arai, což má vliv na aerodynamiku vozu. Red Bull však Verstappenovu změnu helmy přijal.

„Helma Arai byla použita jako základ konceptu našeho vozu. S Araiem jsme měli smlouvu mnoho let, a nejen pro jezdce Red Bull Racing, ale také pro mechaniky a náš juniorský tým Toro Rosso,“ řekl poradce Red Bullu Helmut Marko pro Motorsport.com.

„Verstappen měl ale (v testech) s helmou Arai problémy. Neseděla mu a on pořádně neviděl. Cítil se velmi nepohodlně,“ dodal.

Ačkoliv by byl kvůli aerodynamice vozu Red Bull radši, kdyby Verstappen zůstal u helmy značky Arai, musel tým podle Marka vzít do úvahy také pocity nizozemského pilota.

„Pokud se pilot ve své helmě necítí dobře, nemá cenu jej do něčeho nutit. V době, kdy jsme museli udělat rozhodnutí, nebylo jasné, zda Arai stihne homologaci. Proto jsme se tak rozhodli,“ dodává Marko s tím, že Verstappen zůstane u helmy značky Schuberth do konce sezóny.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud