Verstappen získal první stupně vítězů ve Spa

Verstappen získal první stupně vítězů ve Spa

Max Verstappen z Red Bullu dnes poprvé v kariéře ve formuli 1 vystoupil na stupně vítězů ve Spa-Francorchamps, když ve Velké ceně Belgie obsadil třetí pozici.

Nizozemec, který do závodu startoval ze sedmé pozice, využil kolize v první zatáčce a krátce poté se dostal před oba piloty Racing Point Force India na třetí místo.

Na třetí pozici se držel i po zbytek závodu, aby získal své první umístění na stupních vítězů v Belgii, kde se těší velké podpoře nizozemských fanoušků.

„Nebyl tu žádný velký tlak. Jen jsem si užíval jízdu tady ve Spa, nemá to nic společného s fanoušky. Oni vám jen dají extra motivaci. Dnes to bylo dobré po včerejšku, kde jsme měli smůlu v kvalifikaci. Jsem rád, že jsem na stupních vítězů. Bylo také skvělé vidět v posledním kole všechny fanoušky, jak vás povzbuzují, mám z toho opravdu radost,“ řekl Verstappen.

„Na startu byl trochu chaos, událo se tam hodně věcí, pak jsem předjel Grosjeana, což bylo pro závod dobré. Věděl jsem, že s force indiemi musím být trpělivý, protože rychlost jsme měli. I tak ale byly velmi rychlé na rovinkách. Myslel jsem si, že jakmile otevřu DRS, tak kolem nich jen projedu, ale bylo to náročnější, než jsem čekal, i tak jsem si to ale užil.“

Ricciardo se zapletl do hromadné kolize na startu

Druhý jezdec Red Bullu Daniel Ricciardo přišel o šanci na dobrý výsledek v první zatáčce, když zadní křídlo jeho vozu poškodil letící vůz Fernanda Alonsa. Ricciardo následně ještě narazil do před sebou jedoucího Kimiho Räikkönena z Ferrari.

S poškozeným vozem dojel Australan do boxů, kde jej mechanici opravili, aby se mohl vrátit na trať. Po kroužení na poslední pozici nakonec Ricciardo ve 28. kole ze závodu odstoupil.

„Nevím přesně, k čemu na startu došlo, ale ucítil jsem náraz a abych pravdu řekl, pamatuji si jen, jak jsem klouzal a v dalším momentu jsem narazil zezadu do Kimiho (Räikkönena). Byl to incident v první zatáčce a omlouvám se Kimimu, pokud jsem jeho odstoupení způsobil já, ale jsem si jistý, že to všechno začalo za mnou a byla to řetězová reakce,“ řekl Ricciardo.

„Moje zadní křídlo bylo zničené a mechanici se snažili mě vrátit zpátky s novým zadním křídlem předtím, než jsem ztratil celé kolo. To se nepovedlo, ale oni odvedli maximum. Snažili jsme se zůstat na trati a doufali jsme v safety car, při kterém bych se vrátil do stejného kola, ale nemohli jsme jen závodit a doufat až do cíle, takže jsme se 14 kol před koncem rozhodli odstoupit, abychom pošetřili motor a převodovku.“

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud