Verstappen pro Hondu získal první stupně vítězů od roku 2008!

Verstappen pro Hondu získal první stupně vítězů od roku 2008!

Max Verstappen obsadil v prvním závodě letošní sezóny formule 1, Velké ceně Austrálie, třetí místo. Red Bull tak s novým dodavatelem motorů Honda slaví stupně vítězů už v prvním společném závodě.

Nizozemec do závodu startoval ze čtvrté pozice, kterou si také držel v úvodních fázích závodu. Verstappen zůstal na trati na měkké sadě pneumatik déle než jeho soupeři a posunul se díky tomu až na druhé místo.

Po zastávce v boxech, při které přezul na střední směs, se propadl zpět na čtvrtou pozici. V souboji o třetí místo se mu však nakonec podařilo předjet Sebastiana Vettela z Ferrari.

„Musel jsem předjet Seba, abych se dostal na stupně vítězů, což tady není jednoduché. Na konci jsem pak dotíral na Lewise (Hamiltona), jsem s tím velmi spokojen. Začít sezónu na stupních vítězů a bojovat s Mercedesem je dobrý start,“ řekl Verstappen a popsal, proč se tým rozhodl pro delší první stint.

Stupně vítězů po 11 letech

Honda slaví první stupně vítězů od roku 2008, kdy ve Velké ceně Velké Británie na Silverstonu obsadil Rubens Barrichello v barvách továrního týmu třetí místo.

„Problém s těmito pneumatikami je ten, že jakmile se dostanete do jedné a půl sekundy (za soupeře), začnou se rychle přehřívat, musel jsem tedy zvolnit a snažit se jen šetřit své pneumatiky a v podstatě jen kroužit, protože jsem měl pocit, že jsem neměl prostor pro útok,“ popsal.

„To jsem dělal, proto jsem to mohl ve srovnání se Sebem natáhnout o deset kol. Když jsem pak přezul na střední sadu, vůz se choval velmi dobře. Měl jsem dobré vyvážení a pomalu jsem na něj tlačil, aniž bych ničil pneumatiky. Jakmile jsem měl příležitost, šel jsem do toho a naštěstí se to vyplatilo.“

Na konci chtěl ještě útočit na druhého Hamiltona. „Myslím, že jsme byli rychlejší než on, na této trati je ale předjíždění tak těžké. Bohužel to nevyšlo.“

 

I tak se však může Red Bull s Hondou radovat z prvních stupňů vítězů. „Mám velkou radost, že jsem tady dojel třetí a jsem velmi rád za tým a také za Hondu. Od chvíle, co jsme spolu začali pracovat, to je úžasné. Užívám si to, je to zasloužené i pro ně,“ dodal.

Gasly těsně za body

Pierre Gasly poté, co ve včerejší kvalifikaci Red Bull podcenil situaci v Q1 a Francouz musel startovat až ze 17. pozice, si v závodě polepšil o šest míst a skončil těsně za bodovanou desítkou na jedenácté příčce.

„Byl to těžký závod. Kvůli větším zadním křídlům jsem neviděl na roštu na světla, takže jsem musel reagovat podle vozů kolem sebe a ztratil jsem pár pozic. Pak jsem zůstal zaseknutý v provozu, a i s DRS je tady velmi obtížné předjíždět, na předním křídle jsem měl navíc nějaké úlomky, což také nepomohlo,“ řekl Gasly ke svému prvnímu závodu za Red Bull.

„Tlačil jsem, jak jen to šlo, zkoušel jsem všechno, ale na body to nestačilo. Rychlost v průběhu víkendu byla celkově dobrá. V kvalifikaci jsme byli vyřazeni v Q1, já byl však spokojen se svým prvním kolem a byla jen smůla, že jsme nepostoupili.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud