Verstappen může letos překonat několik rekordů  | Foto: Getty Images / Dan Mullan

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Verstappen může letos překonat několik rekordů

Na začátku sezóny to vypadalo na souboj Verstappena a Leclerca, Red Bullu a Ferrari. Jak ale sezóna pokračovala, stále více to vypadalo, že rok 2022 bude jednoznačně rokem Maxe Verstappena. Titul může matematicky získat už v Singapuru. Nakročeno však má také k několika rekordům.

První rekord, který může Verstappen překonat, jsme už několikrát zmínili. Na kontě má aktuálně 11 vítězství, čímž vyrovnal sezónní maximum Lewise Hamiltona, ale má také reálnou šanci překonat rekord v počtu vítězství v sezóně. Dnes má hodnotu 13 vítězství a drží ho Michael Schumacher (2004) a Sebastian Vettel (2013).

Verstappen může také překonat rekord v počtu bodů za sezónu – pomáhá mu k tomu nejen vyšší počet závodů, ale také bod za nejrychlejší kolo a sprinty. Rekord drží Lewis Hamilton, který v roce 2019 získal 413 bodů. Verstappen zatím na tento rekord ztrácí 78 bodů, což znamená, že by musel v každém ze zbývajících závodů získat v průměru 13 bodů. To pro něj asi nebude tak těžké.

Verstappen je mimochodem už dnes na čtvrtém místě v celkovém počtu bodů – celkem jich ve své kariéře získal 1892,5. Rekord drží Lewis Hamilton, který získal 4333,5 bodu.

Když už je řeč o bodech, Verstappen může získat titul s nejvyšším náskokem. Rekord drží Sebastian Vettel z již zmíněné sezóny 2013, kdy měl na konci sezóny na druhého Alonsa náskok 155 bodů. Verstappen má nyní náskok 116 bodů.

Verstappen také vyhrál pět závodů v řadě, čímž opět vyrovnal maximum Hamiltona. Pokud vyhraje v Singapuru a v dalších závodech, může se v historických tabulkách posunout výše. Rekord drží Sebastian Vettel – opět jde o sezónu 2013 a rekord má hodnotu 9 vítězství v řadě.

Doporučujeme

Články odjinud