Verstappen může díky klauzuli odejít z Red Bullu, pokud jeho vůz nebude stačit na nejrychlejší | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Verstappen může díky klauzuli odejít z Red Bullu, pokud jeho vůz nebude stačit na nejrychlejší

Helmut Marko přiznal, že Max Verstappen má ve smlouvě s Red Bullem dodatek, podle kterého může tým opustit po letošní sezóně formule 1, pokud nebude mít k dispozici dostatečně konkurenceschopný monopost.

Red Bull byl v loňském roce největším konkurentem Mercedesu a očekává se, že mezi nejrychlejší bude tým z Milton Keynes patřit i letos. Povzbuzením do zimní přestávky navíc bylo Verstappenovo dominantní vítězství v posledním závodě loňského roku v Abú Dhabí.

Pokud ale bude letos mít 23letý Verstappen určitou ztrátu na nejrychlejší, smlouva mu umožňuje opustit Red Bull a zamířit například právě do Mercedesu, jehož oběma jezdcům Lewisi Hamiltonovi a Valtterimu Bottasovi na konci letošního roku skončí kontrakt.

„Ano, je tam výkonnostní dodatek. Nechci zabíhat do detailů, ale více méně to říká, že Maxovi bude umožněno, aby vlastními silami mohl zabojovat o vítězství v závodech a mistrovský titul. Pokud tomu tak bude, dojde k prodloužení smlouvy, v opačném případě bude volný,“ řekl Marko pro F1-Insider.

Podle informací zmíněného německého portálu by měl mít Verstappen možnost odejít z týmu, když Red Bull bude pravidelně na nejrychlejší vůz startovního pole ztrácet přes tři desetiny sekundy na kolo.

Red Bull tak podle Marka i nadále naplno pracuje na snížení ztráty na Mercedes.

„To je náš cíl a věříme tomu. Nejen kvůli Maxovi, ale touha vítězit je součástí naší DNA. Jsme na správné cestě a myslím si, že tuto klauzuli můžeme splnit.“

Doporučujeme

Články odjinud