Verstappen: F1 je více o penalizacích než o závodění | Foto: Getty Images / Dan Mullan

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Verstappen: F1 je více o penalizacích než o závodění

Formule 1 je podle pilota Red Bullu Maxe Verstappena „více o penalizacích než o závodění“ po kontroverzní a událostmi nabité Velké ceně Saúdské Arábie, ve které došlo mezi ním a jeho rivalem v boji o letošní titul mistra světa Lewisem Hamiltonem k několika incidentům.

Premiérový závod F1 v Saúdské Arábii na městské trati v Džiddě přinesl drama od startu až do cíle. Závod, který byl dvakrát přerušen červenou vlajkou, dokončil Verstappen na druhém místě s pětisekundovou penalizací za získání výhody jízdou mimo trať v souboji s Hamiltonem.

Kromě toho byli Verstappen s Hamiltonem po závodě předvolání před sportovní komisaře za incident ve 27. zatáčce.

Verstappen dostal od týmu pokyn pustit Hamiltona zpět na první místo. Před poslední zatáčkou Verstappen výrazně zpomalil, Hamilton toto nečekal a narazil zezadu do svého soupeře.

I po tomto incidentu ale Verstappen zůstal v čele závodu. Na stejném místě před poslední zatáčkou tak Hamiltona pustil znovu, ale hned poté se ještě v poslední zatáčce vrátil do vedení.

Nizozemec následně dostal pětisekundovou penalizaci, zatímco mu začala odcházet střední sada pneumatik. Hamilton se dostal před něj zpět na první místo a dojel si pro vítězství.

Verstappen musel pozice vracet už dříve v závodě během druhého přerušení, kdy se propadl z prvního na třetí místo za Estebana Ocona a Hamiltona, když předtím Verstappen jen za cenu jízdy mimo trať udržel první místo před Hamiltonem.

„Fanoušci naštěstí mají o závodění jasno, protože to, co se dnes stalo, je neuvěřitelné. Jen se snažím závodit a tento sport je v této době více o penalizacích než o závodění,“ řekl po závodě Verstappen.

„Pro mě tohle není formule 1, ale fanoušci si to alespoň užívají. Dnes jsem do toho dal všechno, ale nebyl jsem dost rychlý. S druhým místem jsem přesto spokojen.

„Došlo ke spoustě věcí, se kterými zcela nesouhlasím, ale je to tak, jak to je.“

Ke kontaktu s Hamiltonem před poslední zatáčkou, za který byl předvolán před komisaře, řekl: „Zpomalil jsem. Chtěl jsem ho pustit, byl jsem na pravé straně, ale on mě nechtěl předjet a následně jsme se srazili. Nerozumím, k čemu tam došlo.“

Před posledním závodem sezóny v Abú Dhabí mají oba jezdci shodně 369,5 bodu. Ve vedení šampionátu je ale Verstappen, který má o jedno vítězství více než Hamilton. Počet vítězství by o mistrovi světa rozhodoval v případě, že by měli oba piloti shodný počet bodů i po posledním závodě.

Doporučujeme

Články odjinud